Grupul FutureTech de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a creat recent o bază de date cu peste 700 de scenarii în care inteligența artificială ar putea avea impacte negative asupra societății, punând accent pe probleme legate de siguranță, discriminare și protecția vieții private.
Pe măsură ce inteligența artificială evoluează, instrumentele de clonare vocală și generare de conținut deepfake devin tot mai accesibile, deschizând ușa pentru dezinformare și atacuri sofisticate de tip phishing, utilizând imagini, videoclipuri și sunete create artificial.
Un alt risc major identificat de cercetători este tendința oamenilor de a dezvolta un atașament inadecvat față de inteligența artificială, ceea ce poate duce la o subestimare a propriei capacități și la o dependență excesivă de tehnologie.
De asemenea, utilizarea unui limbaj asemănător cu cel uman de către sistemele AI poate genera confuzie și erodare a liberului arbitru.
Riscăm să ne limităm gândirea și capacitatea de a rezolva probleme
Dependința tot mai mare de deciziile luate de inteligența artificială riscă să limiteze gândirea critică și abilitățile de rezolvare independentă a problemelor.
Un alt pericol identificat este posibilitatea ca AI să urmărească obiective care intră în conflict cu interesele umane, mai ales dacă aceste sisteme ajung să depășească inteligența umană.
Experții MIT avertizează că există numeroase provocări tehnice legate de inteligența artificială, inclusiv tendința de a găsi scurtături pentru a obține recompense sau interpretarea incorectă a obiectivelor stabilite de oameni, ceea ce ar putea duce la stabilirea propriilor obiective de către aceste sisteme.