Stephane Courtois, moderatorul Scolii de Vara de la Sighet:
Ca de obicei, intalnirile noastre au fost de un inalt nivel. Am avut specialisti mari in fata noastra, printre care prof. Alexandru Zub, prof. Mihai Zamfir s.a. Apreciez in mod deosebit spectacolul sustinut de actorul Dan Puric, precum si comunicarea domniei sale, sub titlul „Trecutul care ne izbaveste”.
Am abordat subiecte foarte diferite, printre care probleme de istorie si de actualitate. Cat despre tineri, imi par inca mai curiosi si mai dinamici decat in anii trecuti. Pun multe intrebari si, adesea, in chestiuni foarte importante. Deci este un adevarat dialog, care se cristalizeaza intre tineri si conferentiari. Nu sunt conferinte de la catedra, ci totul functioneaza aici prin interactivitate.
Ruxandra Cesereanu:
Se presupune ca acesti tineri au deja o initiere in studiul perioadei comuniste din Romania si in ceea ce a insemnat represiunea si suferinta. Si in cazul lor e valabila parabola lui Iisus Hristos cu semintele: „Iata a iesit semanatorul sa semene. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat. Altele au cazut pe loc pietros, unde nu aveau pamant mult si indata au rasarit, ca nu aveau pamant adanc. Iar cand s-a ivit Soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat. Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci. Cine are urechi de auzit sa auda”.
Cred ca tinerii de aici pot fi si ei clasificati in aceasta parabola a semintelor, in masura in care vor deveni cercetatori avizati si experti. Le dau sanse evidentele intrebari avizate, de oameni maturi, care inteleg ce inseamna istoria recenta, interesati de postcomunismul romanesc, ba chiar incearca sa radiografieze ce se poate face ca acest popor sa se purifice moral.
Intrebarile lor sunt cele care s-au pus in Piata Universitatii. Vad in ei o generatie echilibrata, cu abilitati pentru probleme. Desigur, au nevoie de antrenament, de formare, pana sa devina cercetatori. Apoi, vor face ce vor vrea. In acest sens, se pun si alte probleme, cum ar fi cele financiare, foarte tentante. Atunci, fiecare isi va alege propriul drum.
Gheorghe Mihai Barlea, directorul Memorialului Victimelor Comunismului
si al Rezistentei de la Sighet:
Scoala de Vara de la Sighet se dovedeste o alternativa si o provocare pedagogica promovata de o institutie a societatii civile cu valente complementare la educatia din scoli, suparator de lacunara la capitolele de istorie.
Numai ideile care fac scoala sunt demne sa ramana in istorie si in respectul oamenilor. La Sighet, o idee generoasa si inspirata face scoala de opt ani. Scoala de Vara, speciala si unica in felul ei, intrucat reuneste adolescenti din toate zonele tarii si din Basarabia, intr-o formula institutionalizata de Fundatia Academia Civica si Memorialul Victimelor Comunismului. Remarcabil e ca acesti tineri concureaza, cu inteligenta lor creativa, indrazneata si fara inhibitii, la cunoasterea si informarea in probleme adiacente istoriei recente, comunismului si postcomunismului in Romania. O fac mai repede si mai bine decat proprii lor parinti, care nu au gasit (cel putin unii dintre ei) inca timp, curaj si vointa sa reflecteze asupra propriei experiente si biografii, asupra ultimilor 50 de ani de istorie.
Scoala de Vara e, pe de alta parte, o alternativa sau o provocare pedagogica promovata de societatea civila, de Fundatia Academia Civica, cu valente complementare la educatia istorica si civica pe care elevii o primesc din anii de liceu.