17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiAleksandr Lukașenko, măsură de urgență. Unde a transferat o mare parte din...

Aleksandr Lukașenko, măsură de urgență. Unde a transferat o mare parte din armata belarusă

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat recent că țara sa a transferat aproape o treime din forțele sale armate la granița cu Ucraina.

Aleksandr Lukașenko a transferat aproape o treime din forțele sale armate la granița cu Ucraina

Decizie a fost justificată de Lukașenko prin faptul că Ucraina ar menține peste 120.000 de soldați în apropierea frontierei cu Belarus și a trimis unități suplimentare în zonă, pe fondul temerilor că forțele belaruse, împreună cu cele ruse, ar putea lansa un atac din direcția Gomel.

Lukașenko a precizat că această desfășurare de forțe a avut loc ca măsură de apărare în fața politicii agresive a Ucrainei.

Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev au declarat sâmbătă că nu au observat semne ale unei acumulări de trupe belaruse la graniță, sugerând că situația ar putea fi exagerată sau folosită în scopuri propagandistice.

Văzând politica lor agresivă, am introdus acolo şi am plasat în anumite puncte – în caz de război, ar fi de apărare – armata noastră de-a lungul întregii graniţe,

a spus Lukaşenko.

Aceste evenimente reflectă tensiunile continue din regiune, unde Belarusul și Rusia mențin o alianță strânsă, iar Ucraina rămâne extrem de vigilentă în privința potențialelor amenințări din partea vecinilor săi din nord.

Alexandr Lukașenko este președintele Belarusului din 1994, fiind cunoscut pentru stilul său autoritar de guvernare. Sub conducerea sa, Belarus a fost adesea criticat pentru încălcarea drepturilor omului și suprimarea opoziției politice.

Lukașenko a menținut legături strânse cu Rusia și a fost o figură controversată pe scena internațională, mai ales în contextul protestelor masive din 2020, când a fost acuzat de fraudă electorală și reprimare violentă a manifestanților. De-a lungul anilor, a cultivat imaginea unui lider puternic, dar a fost contestat atât intern, cât și extern.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă