4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski declară că Ucraina își consolidează pozițiile în regiunea Kursk

Zelenski declară că Ucraina își consolidează pozițiile în regiunea Kursk

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că armata sa îşi consolidează poziţiile în regiunea rusă Kursk, la mai mult de zece zile după lansarea unei ample ofensive surpriză pe teritoriul rus, potrivit The Guardian.

La rândul său, armata rusă a declarat că respinge noile atacuri ale Kievului, continuând în acelaşi timp să bombardeze mai multe regiuni din Ucraina, în special în Donbas, unde se află în avantaj faţă de forţele Kievului, depăşite numeric.

La 6 august, armata ucraineană a atacat regiunea Kursk, cucerind, potrivit Kievului, 82 de oraşe şi 1 150 de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a luat prin surprindere Moscova şi care constituie cea mai mare operaţiune militară străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial.

„Generalul Oleksandr Sirski a raportat că forţele noastre şi-au consolidat poziţiile în regiunea Kursk şi că teritoriul a fost stabilizat”, s-a bucurat Volodimir Zelenski sâmbătă, după o întâlnire cu comandantul-şef al armatei ucrainene.

Cu o zi înainte, militarul îl asigurase pe şeful său că trupele sale au avansat „unul până la trei kilometri” şi au luat prizonieri soldaţi ruşi.

Armata rusă, care a desfăşurat întăriri materiale şi umane, a susţinut sâmbătă că a respins asalturile ucrainene în apropierea a trei localităţi din regiunea sa Kursk, provocând pierderi grele adversarului său.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat oamenilor săi să „expulzeze” forţele Kievului de pe teritoriul rus.

Potrivit autorităţilor ruse, cel puţin 12 civili au fost ucişi şi mai mult de o sută au fost răniţi de la începutul operaţiunii ucrainene.

Kievul arată de ce vrea să cucerească teritorii din Rusia

În ultimele zile, Kievul şi-a dezvăluit treptat intenţiile, în timp ce Rusia continuă să ocupe aproape 20 % din teritoriul vecinului său.

Acesta spune că doreşte să forţeze Moscova să retragă trupele din alte părţi ale frontului, să creeze o „zonă tampon” pentru a pune capăt bombardamentelor de la frontieră, dar şi – mai presus de toate – să folosească teritoriile ruseşti cucerite pentru a forţa Kremlinul să intre în negocieri „corecte”.

Cu toate acestea, negocierile dintre cele două părţi sunt complet blocate din primăvara anului 2022.

Confruntaţi cu avansul fără precedent al forţelor ucrainene pe teritoriul rus, zeci de mii de civili au părăsit deja satele de frontieră din regiunea Kursk, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul serviciilor locale.

În regiunea vecină Belgorod, autorităţile ruse s-au arătat alarmate în ultimele zile, anunţând vineri seara că blochează accesul şi evacuarea a cinci oraşe de frontieră începând de luni, în timp ce închid „temporar” accesul către un al şaselea.

De partea ucraineană, fluxul de evacuaţi continuă, de asemenea, spre oraşul Sumî, la aproximativ 40 km de frontiera comună. Oraşul a fost ţinta unui atac rusesc sâmbătă dimineaţa, soldat cu rănirea a două persoane, potrivit Ministerului de Interne.

În acelaşi timp, luptele grele continuă mai la sud, în estul Ucrainei, epicentrul conflictului, unde armata rusă câştigă teren de luni de zile.

În ultimele zile, Moscova a revendicat capturarea mai multor sate în drumul spre oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pe drumul către bastioanele Ceassiv Iar şi Kostiantinivka.

„Zeci de atacuri ruseşti au fost lansate asupra poziţiilor noastre în ultima zi”, a declarat sâmbătă Volodimir Zelenski, asigurându-ne că soldaţii săi „fac totul pentru a-i distruge pe ocupanţi şi a respinge atacurile”. „Situaţia este sub control”, a spus el.

Rusia acuză Ucraina că a folosit arme occidentale pentru a distruge un pod din regiunea Kursk

Ministerul de Externe al Rusiei susține că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS, fabricate din SUA, pentru a distruge un pod peste râul Seim, din regiunea Kursk, potrivit Reuters.
Astfel, au fost uciși voluntarii care încercau să evacueze civili, mai susțin rușii, transmite Reuters, potrivit News.ro.

”Pentru prima dată, regiunea Kursk a fost lovită de lansatoare de rachete de fabricaţie occidentală, probabil americane HIMARS”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, vineri seara, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă