16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieTranzacție surpriză: Proiecte regenerabile din România, preluate de un gigant american

Tranzacție surpriză: Proiecte regenerabile din România, preluate de un gigant american

Tranzacția este așteptată să fie finalizată în ultimul trimestru al acestui an

Compania americană de asset management General Atlantic, este în curs de preluare a fondului multinațional de investiții în infrastructură durabilă Actis, înregistrat în Marea Britanie, cu proiecte majore de producție de energie regenerabilă în România, scrie profit.ro.

Compania are active totale de peste 80 de miliarde de dolari și a fost fondată acum 24 de ani de miliardarul și filantropul Charles Feeney, unul dintre pionierii luxului de călătorie duty free, decedat anul trecut la vârsta de 92 de ani.

Printr-un vehicul investițional din Luxemburg, Actis controlează indirect un număr de 9 firme din România.

Cele mai importante sunt cele care dezvoltă câteva mari proiecte românești de producție de energie regenerabilă. Cel de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 1.044 MW în județul Arad, aflat în portofoliul grupului Monsson al omului de afaceri suedez, rezident în Monaco, Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor”. Proiectul, denumit Dama Solar, va deveni cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.

Actis mai are în România două proiecte de parcuri eoliene, unul de 600 MW, cu amplasament în comunele Adamclisi și Deleni din județul Constanța și unul de 461 MW în județul Buzău. Fondul care va fi preluat de americanii de la General Atlantic mai deține în România un prestator de servicii de foraj pentru industria extracției de țiței și gaze naturale. Charles Francis Feeney a fost un om de afaceri și filantrop american care și-a făcut avere, în calitate de co-fondator al Duty Free Shoppers Group, retailerul de turism de produse de lux cu sediul în Hong Kong. De asemenea, a fost fondatorul Atlantic Philanthropies, una dintre cele mai mari fundații caritabile private din lume.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă