Un cunoscut zoolog italian compară capitala țării sale cu o junglă, în care mișună reptile și rozătoare
Andrea Lunerti, un cunoscut zoolog din Roma spune că primit sute de apeluri în această vară, de la turiști și localnici care semnalau prezența șerpilor în oraș, scrie The Guardian.
„Populaţia de şerpi a crescut exponenţial în timpul iernii, deoarece temperatura a fost atât de ridicată. Ei nu ar fi supravieţuit, dacă era frig. Apoi au venit în oraş, din mediul lor natural, pentru că acolo sunt multe deşeuri alimentare. Acolo unde sunt deşeuri alimentare sunt și şobolani.” Cel mai frecvent tip de şarpe întâlnit în Roma este şarpele bici verde, deşi Lunerti spune că a prins şi patru vipere.
”Îi găsești pe terase, în grădini, în clădiri școlare. A fost chiar unul agățat de ușa unui lift dintr-o clădire rezidențială, provocând multă panică. Șerpii sunt foarte buni în a-și găsi ascunzători în clădiri, așteptând momentul potrivit pentru a ieși și a vâna”, mai spune Lunerti.
Zoologul vorbește și despre o specie nouă de viespi.”Viespile orientale, o specie de viespe care a migrat din nordul Africii și sud-estul Asiei, și-au stabilit, de asemenea, o prezență puternică în Roma, începând din 2021. Inițial, acestea au fost observate în cartierul Monteverde, dar cuiburile au început să răsară în colțurile obloanelor ferestrelor, ale gurilor de ventilație, ale aparatelor de aer condiționat și chiar în crăpăturile monumentelor antice din centrul orașului. Proliferarea lor a fost atribuită și temperaturilor ridicate sau gunoaielor.”
Consiliul municipal al Romei a declarat că nu există „nicio junglă” şi că rapoartele privind şerpii şi alte specii de animale „nu indică nici o alarmă”. De asemenea, Consiliul a negat legătura dintre şerpi şi gunoaie, afirmând că datele de la Ama, compania care gestionează colectarea deşeurilor din Roma, au arătat că serviciul s-a îmbunătăţit şi că a existat o reducere semnificativă a deşeurilor în 2024, comparativ cu alţi ani.