6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriProducția de film subvenționată de stat, dar cu o condiție

Producția de film subvenționată de stat, dar cu o condiție

Producătorul filmului subvenționat va fi obligat să cheltuiască pe teritoriul României, cel puțin 50% din valoarea ajutorului primit

Guvernul vrea ca sume importante cheltuite pentru filme, să rămână în țară. Până acum, finanțarea era prin credit direct rambursabil, dar subvenția vine ca formă de sprijin pentru dezvoltarea și producția de film. Majoritatea fondurilor de stat dedicate cinematografiei, la nivel european sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil, ceea ce creează un avantaj comercial pentru casele de producție din celelalte țări membre UE.

Producătorul filmului subvenționat va fi obligat să cheltuiască pe teritoriul României cel puțin 50% din valoarea ajutorului primit sub formă de sprijin financiar direct, conform unui act normativ pregătit la nivel guvernamental, relatează profit.ro.

În cazul proiectelor de film de televiziune, 25% din taxele colectate în Fondul cinematografic, vor fi atribuite anual pentru sprijinirea financiară a producției de filme și seriale de televiziune, sub forma ”sprijinului pentru filmul de televiziune”. Acesta va fi acorda în următoarele condiții:

a) Nu va putea depăși 50% din valoarea totală a costurilor eligibile din bugetul unui film, cu excepția filmelor realizate în producție transfrontalieră, unde limita va fi de 60%.

b) Plata sprijinului pentru filmul de televiziune se va face după semnarea contractului cu Centrul Național al Cinematografiei, în 4 tranșe de plată.

c) Proiectul de film beneficiază de susținerea unui furnizor de servicii de programe de televiziune care va asigura difuzarea acestuia la o oră de maximă audiență.

Creditul financiar rambursabil, fără dobândă, acordat până acum din Fondul cinematografic, în urma câștigării unui concurs pentru producția de film și dezvoltarea de proiecte, va fi înlocuit cu sprijin financiar direct, care va constitui un ajutor de stat acordat din Fondul cinematografic în urma câștigării concursurilor în domeniu, se mai arată în proiectul de act normativ.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă