17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInternaționalCine îi va lua locul lui Mircea Gioană la NATO? Două femei...

Cine îi va lua locul lui Mircea Gioană la NATO? Două femei din Europa de Est au cele mai mari șanse

Premierul olandez Mark Rutte va deveni noul secretar general al NATO, preluând funcția de la Jens Stoltenberg, care își va încheia mandatul în luna octombrie. În paralel, Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al Alianței, se va retrage din funcție.

Potrivit unor oficiali NATO care au solicitat anonimitate, Rutte urmează să numească un est-european în funcția de adjunct, reflectând un consens general printre aliați.

„Postul ar putea foarte bine să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat pentru POLITICO fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, potrivit Mediafax.

Printre candidații pentru postul de secretar general adjunct se numără Radmila Šekerinska, fost ministru al Apărării din Macedonia de Nord, și Mariya Gabriel, fost vicepremier al Bulgariei și fost comisar european.

Cele două femei, în topul preferințelor pentru a-l înlocui pe Mircea Gioană

Dacă Šekerinska va fi selectată, ea va deveni cel mai înalt oficial NATO din Balcanii de Vest care nu este membru al Uniunii Europene, având în vedere că Macedonia de Nord a aderat la Alianță acum patru ani.

De asemenea, Gabriel este considerată o candidată importantă pentru această poziție.

Alte nume aflate în discuție includ fostul prim-ministru leton Krišjānis Kariņš, care anterior și-a exprimat dorința de a ocupa funcția de secretar general, dar acum se aliniază pentru rolul de adjunct.

Rutte va începe oficial funcția de secretar general în octombrie, atunci când Jens Stoltenberg, actualul şef NATO, îşi va încheia mandatul, marcând o nouă etapă în conducerea NATO.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cele mai noi tehnologii folosite în securitatea clădirilor de birouri

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Microsoft anunță un nou program de răscumpărare de acțiuni de 60 de miliarde de dolari

Microsoft Corp. a lansat un nou program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 60 de miliarde de dolari, egalând cea mai mare autorizație...

Membri Hezbollah, răniți în Liban în urma exploziei pagerelor

Cel puțin trei persoane au fost ucise și peste 1.000 de altele, inclusiv luptători Hezbollah, medici și ambasadorul Iranului la Beirut, au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă