Peste două milioane de români au nume derivate din cel al Sfintei Fecioare Maria
Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Avem două sărbători religioase cu același nume, pe 15 august și 8 septembrie și o dilemă: Când spunem „La mulți ani”, celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate?
Sunt voci care spun că NU este bine să urezi „La mulți ani” de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie.
Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, este cel puțin ciudat să spui „La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Fecioare. De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. Ziua onomastică poate fi sărbătorită pe 8 septembrie, atunci când Biserica marchează Nașterea Maicii Domnului.
Biserica, însă, nu consideră greșit să spui „La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată una plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este, de fapt, o mutare în Viață, după cum reiese și din troparul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață, ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.
După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot, la ceruri. Spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă pentru noi.
„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre „adormire”, o semnificație dincolo de moarte, pentru cei ce au această înțelegere tainică a Sărbătorii, spun clericii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare, pentru aceștia, nu e corect să se spună „La mulți ani!”, având în vedere că vorbim despre o înmormântare.
Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este aceea în care accentul se pune pe Înviere, nu pe moarte.