21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialSe spune sau nu “La mulți ani“ de Adormirea Maicii Domnului?

Se spune sau nu “La mulți ani“ de Adormirea Maicii Domnului?

Peste două milioane de români au nume derivate din cel al Sfintei Fecioare Maria

Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Avem două sărbători religioase cu același nume, pe 15 august și 8 septembrie și o dilemă: Când spunem „La mulți ani”, celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate?

Sunt voci care spun că NU este bine să urezi „La mulți ani” de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie.

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, este cel puțin ciudat să spui „La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Fecioare. De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. Ziua onomastică poate fi sărbătorită pe 8 septembrie, atunci când Biserica marchează Nașterea Maicii Domnului.

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui „La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată una plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este, de fapt, o mutare în Viață, după cum reiese și din troparul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață, ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot, la ceruri. Spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre „adormire”, o semnificație dincolo de moarte, pentru cei ce au această înțelegere tainică a Sărbătorii, spun clericii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare, pentru aceștia, nu e corect să se spună „La mulți ani!”, având în vedere că vorbim despre o înmormântare.

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este aceea în care accentul se pune pe Înviere, nu pe moarte.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Arestat preventiv pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă

Un bărbat de 35 de ani, din localitatea Cornești, județul Dâmbovița, a fost arestat preventiv, pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă, în vârstă...

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...

Românii continuă să aloce sume reduse pentru asigurări, în pofida creșterii numărului de polițe

Românii cheltuiesc mai puțin de 1% din veniturile anuale pentru asigurări, situându-se la coada clasamentului european, chiar și sub Bulgaria. Din 2018, numărul de contracte...
Ultima oră
Pe aceeași temă