14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBNR a revizuit la 4% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024

BNR a revizuit la 4% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024

Banca Națională a României a actualizat prognoza privind inflația, estimând o scădere a ratei inflației la 4,0% pentru finalul anului 2024, comparativ cu 4,9% cât era prognozat anterior.

Potrivit analizei prezentate de BNR, inflația este așteptată să continue tendința de scădere pe aproape întreg intervalul proiecției.

Totuși, ritmul de reducere a inflației este prognozat să se tempereze considerabil în a doua parte a perioadei. De asemenea, se estimează că traiectoria inflației va fi influențată de fluctuații cauzate de efecte de bază legate de evoluțiile economice anterioare.

Factorii care dictează inflația

Printre factorii care vor influența această evoluție se numără majorările de impozite indirecte prevăzute pentru ianuarie 2024, care vor avea un efect pozitiv în ianuarie 2025.

În plus, corecțiile tarifelor la gaze naturale și prețurile legumelor, fructelor și ouălor din al doilea trimestru al anului 2024 vor avea un impact nefavorabil asupra inflației în al doilea trimestru al anului 2025.

De asemenea, majorarea accizei la carburanți planificată pentru iulie 2024 va genera un efect favorabil în aceeași lună a anului 2025.

„Vă mai dau un element, ca să nu mă întrebaţi. (…) Lucrăm cu datele pe care le avem disponibile, aşa cum facem de fiecare dată. Deci, legat de perspectiva fiscală, ce avem în momentul actual în mod clar, nu ştim ce politici se vor aplica, deci şi traiectoria aceasta este dependentă de viitorul politicilor fiscale”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Lovitură pentru bugetari: Indemnizația de hrană nu se mai calculează la concediu

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii, formulat de Curtea de Apel Braşov Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că indemnizaţia...

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...

România, lider în implicarea angajaților, dar cu un nivel crescut de stres la locul de muncă

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește gradul de implicare al angajaților, conform unui sondaj Gallup realizat în 2024....
Ultima oră
Pe aceeași temă