13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInternaționalApariție surprinzătoare a liderului secesionist catalan Carles Puigdemont în Barcelona după șapte...

Apariție surprinzătoare a liderului secesionist catalan Carles Puigdemont în Barcelona după șapte ani de exil

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a reapărut joi, după şapte ani în exil, în faţa câtorva mii de simpatizanţi reuniţi la Barcelona, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa de autorităţile spaniole după tentativa de secesiune din 2017, transmite Reuters.

„Nu ştiu cât timp va trece înainte să ne putem vedea din nou, prieteni, dar indiferent ce se întâmplă, când ne vom revedea, sper că vom putea striga din nou puternic împreună ceea ce am mai spus: Trăiască Catalonia liberă!”, a declamat Puigdemont pe o scenă instalată în apropierea parlamentului regional, în aclamaţiile mulţimii care scanda „Preşedinte, preşedinte!”.

După scurtul său discurs, liderul separatist s-a deplasat împreună cu simpatizanţii săi către parlament, unde urma să aibă loc dezbaterea pentru învestirea noului preşedinte al executivului regional, socialistul Salvador Illa, şi la care Puigdemont şi-a anunţat de mai multe ori intenţia de a participa.

El este și acum vizat de un mandat de arestare în Spania

Puigdemont este în continuare vizat de un mandat de arestare în Spania, în pofida legii amnistiei negociată de premierul Pedro Sanchez în schimbul sprijinului partidului separatist Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) pentru guvernul său.

Foarte criticată de opoziţie, această lege se află în centrul unor multiple dezbateri juridice. Pe 1 iulie, Curtea Supremă a decis că prevederile sale se aplică doar unora din infracţiunile de care este acuzat liderului separatist, deschizând calea unei posibilei detenţii provizorii.

Spania: Tribunalul Suprem a demarat deschiderea unei anchete pentru „terorism” împotriva liderului separatist catalan Carles Puigdemont

Cea mai înaltă instanţă judiciară a Spaniei, Tribunalul Suprem, a anunţat joi deschiderea unei anchete pentru „terorism” împotriva liderului separatist catalan Carles Puigdemont, în legătură cu tulburările din 2019 care au urmat condamnării la închisoare a liderilor separatişti, relatează AFP, preluat de agerpres.ro.

Acest anunţ survine în momentul în care guvernul spaniol de stânga al lui Pedro Sanchez şi partidul lui Puigdemont negociază un proiect de lege de amnistiere a separatiştilor catalani implicaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, una dintre cele mai grave crize politice din istoria contemporană a Spaniei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă