13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieRecalculare pensii 2024. Ce schimbări sunt pregătite

Recalculare pensii 2024. Ce schimbări sunt pregătite

Începând cu 1 septembrie 2024, unii pensionari din România vor constata o reducere a pensiilor după recalcularea acestora.

Recalculare pensii

Casele de Pensii din țară au finalizat acest proces și, în următoarele două săptămâni, toți pensionarii vor primi notificări prin plicuri livrate personal de poștași.

Cei care nu vor fi găsiți la domiciliu vor putea ridica plicurile de la Casele de Pensii sau de la oficiile poștale.

Recalcularea pensiilor a inclus adăugarea unor perioade de muncă la vechime, însă nu în toate cazurile aceste adăugări vor avea un efect pozitiv.

În anumite situații, vechimea în muncă poate duce la pensii mai mici. Conform reprezentanților Caselor de Pensii, adeverințele depuse de pensionari pot influența recalcularea, mai ales dacă acestea includ perioade în care salariul brut era mai mic decât salariul tarifar.

Există riscul foarte mic ca, dacă adeverințele sunt eliberate corect și includ perioade în care salariul brut era mai mic, pensia recalculată să fie mai mică,

a transmis un reprezentant al Casei de Pensii.

După data de 1 septembrie, procesul de recalculare a pensiilor va continua până în 2025. Pensionarii au posibilitatea de a aduce adeverințe suplimentare de la locurile de muncă până la 31 august.

Adeverințele depuse până la această dată vor fi operate în recalculare începând cu 1 septembrie, iar cele depuse ulterior vor fi luate în considerare în luna următoare depunerii, scrie Newsweek.

Reprezentanții Caselor de Pensii au accentuat faptul că la prima recalculare toate veniturile fie cresc, fie rămân la același nivel. Cu toate acestea, la a doua recalculare, adăugarea unor sporuri și a unui al 13-lea salariu poate să nu ducă la creșterea pensiei, ba chiar să o reducă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă