15.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăInternaționalDupă Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina

După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina

Inițiativa ar putea duce la recrutarea unor ucraineni care trăiesc în Polonia și în alte țări ale UE

„Legiunea Ucraineană” va fi prima formațiune de armată care va recruta luptători voluntari ucraineni din străinătate, inclusiv pe cei care au fugit peste graniță, pentru a nu fi înrolați rezidenți ucraineni din alte țări, scrie Kyiv Independent. Acordul bilateral de securitate a fost încheiat pe 8 iulie între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul polonez, Donald Tusk.

Legiunea ucraineană se va antrena în Polonia și va fi echipată cu ajutorul partenerilor noștri. Fiecare cetățean ucrainean care decide să se alăture Legiunii, va putea semna un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei”, spunea Zelenski, la acea dată.

Kievul discută de luni de zile cu partenerii străini, posibilitatea returnării a mii de ucraineni eligibili pentru armată, care au fugit din țară.

BBC a estimat în noiembrie 2023, că 650.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au plecat în UE de la începutul invaziei. Conform Legii Marțiale, bărbații ucraineni, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara.

Legiunea promite viitorilor luptători antrenamente de înaltă calitate, în conformitate cu standardele occidentale și dreptul de a se întoarce la familiile lor în Europa, după rotațiile de pe front.

La câteva zile după anunțul lui Zelenski, postul polonez RMF FM a raportat, citând surse anonime din instituțiile diplomatice ucrainene din Polonia, că sute de ucraineni din Polonia și-au exprimat interesul să se alăture.

Polonia a antrenat peste 20.000 de soldați ucraineni de la începutul războiului din Ucraina, iar Legiunea ucraineană este „următorul pas” logic pentru unul dintre cei mai mari aliați ai Kievului.

Și autoritățile cehe iau în considerare posibilitatea de a crea o Legiune ucraineană similară în țara lor sau de a trimite în Polonia instructori cehi, a informat Radio Prague International, la sfârșitul lui iulie.

Înainte de Polonia, Parisul a anunțat că va ajuta la pregătirea unei brigade ucrainene de 4.500 de oameni, despre care președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat că „nu constituie un factor de escaladare”.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Unu dintre cei mai bine plătiți selecționeri din lume, Roberto Mancini, se desparte de naționala saudită după 14 luni!

Selecționerul Roberto Mancini și naționala Arabiei Saudite își încheie colaborarea după un an și două luni, timp în care antrenorul italian nu a reușit...

Bayern Munchen depune plângere la UEFA după atacul asupra autocarului echipei după meciul de la Barcelona!

Autocarul echipei Bayern Munchen a fost atacat cu pietre la urcarea spre Stadionul Montjuic din Barcelona, înaintea partidei cu echipa catalană. Incidentul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă