Unul din punctele fierbinti ale sedintei in plen a Consiliului Superior al Magistraturii de ieri a fost dezbaterea asupra modificarilor la legile Justitiei (303, 304, 317) propuse de Ministerul Justitiei. Presedintele Dan Lupascu in analiza sa a stabilit ca exista opt articole din Legea 303, opt articole din Legea 304 si patru articole din Legea 317 (legile privind Justitia), articole care sunt discutabile cu normele prevazute in Constitutie.
Dan Lupascu a facut propuneri pentru acordarea legilor romanesti cu normele Uniunii Europene. Aceste propuneri sunt in numar de 20.
Dan Lupascu a precizat ca nu a fost agreabil modul in care Ministerul Justitiei a cerut avizarea acestor modificari. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat Dan Lupascu, s-a exprimat intr-o sedinta a CSM ca oricum avizul institutiei nu va conta.
Ceilalti membri CSM au spus ca observatiile lor sunt in proportie de 95% aceleasi cu ale presedintelui Dan Lupascu. In urma votului s-a hotarat ca fiecare observatie sa fie dezbatuta punctual, sa se faca apoi o sinteza care sa fie trimisa la Ministerul Justitiei. Membrii CSM si-au exprimat dorinta ca aceste observatii sa fie luate in considerare.
Presedintele Dan Lupascu a declarat ca a primit de la foarte multi judecatori de la toate instantele sesizari privind masura Ministerului Justitiei de a acorda stimulente financiare la sfarsit de an in valoare de 17 milioane lei vechi numai magistratilor cu o vechime intre 0 si 3 ani. Dan Lupascu a relatat ca CSM-ul va lua in discutie aceasta masura analizand daca este vorba de ilegalitate sau discriminare. Personal, Dan Lupascu este de parere ca avem de-a face cu un act discriminatoriu.
In replica, MJ a adus precizari. „Pana in prezent, potrivit Normelor interne privind repartizarea fondului de stimulente, nici un presedinte de instanta nu a solicitat stimulente pentru activitate deosebita care se incadreaza in obiectivele din Planul de actiuni privind reforma in justitie”, se arata intr-un comunicat al MJ. La data de 30 noiembrie 2005, sumele incasate erau sub nivelul necesarului de fonduri pentru a fi stimulat financiar, cu o suma rezonabila, tot personalul din sistemul justitiei. „Conducerile unor tribunale nu au manifestat preocupare in colectarea fondurilor, incasarile fiind sub 1% din total. De exemplu, Tribunalul Bucuresti nu a colectat nici o suma de bani cu titlu de cheltuieli judiciare in cursul anului 2005”, se arata in comunicatul MJ.