6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGaura din dolarul american continua sa creasca

Gaura din dolarul american continua sa creasca

In timp ce, la noi, leul continua sa se aprecieze in forta – fata de moneda europeana si, indirect, fata de dolarul american, bancnota verde cu efigia lui George Washington este surclasata ‘la puncte’ de un euro tot mai vanjos, unii observatori temandu-se chiar de un K.O. tehnic.
FED-ul, banca centrala Americana, a contribuit intr-o oarecare masura la degringolada dolarului, prin mentinerea dobanzii de referinta la 5,25%, la ultimele trei reuniuni ale Consiliului de Politica Monetara – asta, dupa nu mai putin de 17 majorari consecutive in lupta Fed cu balaurul inflatiei.
Pentru moment cel putin, de la varful Bancii Rezervelor Federale se aud mai mult mesaje statice, pe care jucatorii de pe pietele FOREX le interpreteaza ca semnale in sensul ca nu ne putem astepta, in viitorul apropiat, la o noua majorare a dobanzii de referinta. Mai mult, tendintele de pe pietele valutare ‘futures’ denota convingerea de 100% a trader-ilor ca in martie 2007, dobanda va fi redusa cu un sfert de procent, la 5%.
Dolarul este supus zilele acestea unui adevarat asediu, nu numai de catre moneda europeana, fata de care nu a mai stat atat de prost de un an si 8 luni, dar si de catre lira sterlina, care cocheteaza cu nivelul de doi dolari, pentru prima data in ultimii 14 ani!

In conducerea FED exista insa si guvernatori care sunt de parere ca va fi, totusi, nevoie, de inca un numar de majorari ale dobanzii de referinta, ei evocand ceea ce considera pericolul remanent al unui proces inflationar. Astfel, presedintele FED-ului de la Chicago, Michael Moskow, care de la 1 ianuarie va avea drept de vot in conducerea bancii, a declarat vineri ca, pentru a tine in frau inflatia, s-ar putea sa fie nevoie de dobanzi mai ridicate.
Moskow, citat de Reuters, a explicat ca riscul inflationist din Statele Unite este mai ridicat decat cel indus de avansul economic nesatisfacator. El a mai spus ca inflatia, care a depasit 2% in ultimele 30 de luni, se mentine la un nivel prea ridicat si ca ar trebuie sa varieze in intervalul 1%-2%. In opinia sa, cresterea mai lenta a pietei imobiliare nu va avea un efect negativ prelungit asupra avansului economiei americane, care se va accelera dupa evolutia mai putin favorabila din trimestrul al treilea.
Declaratia lui Moskow nu a avut insa practic nici un efect asupra pretului dolarului, care si-a continuat declinul.
Pana una alta, sentimentul negativ al pietei si, implicit, devalorizarea dolarului ar putea fi oprita, afirma numerosi analisti ai pietei, numai de date economice foarte pozitive.

Saptamana aceasta vor fi date publicitatii doua statistici economice americane foarte importante – raportul privind evolutia somajului in noiembrie si indexul increderii in mersul economiei, intocmit de University of Michigan.

Cele mai citite

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă