Conducerea Inspectoratul Scolar din Bistrita-Nasaud i-a rechemat la ore incepand de luni pe cei 9.500 de elevi din resedinta judetului care invata in cele 10 scoli ale caror cursuri au fost suspendate din cauza frigului. Inspectorul scolar general Horatiu Catalano a declarat ca, in cazul in care unitatile de invatamant nu vor fi incalzite luni dimineata, copiii vor fi trimisi din nou acasa.
„Am tot sunat la Primarie si am intrebat daca se reia sau nu incalzirea. Primarul mi-a spus ca ma resuna el, dar decizia trebuie sa o iau acum (vineri la pranz – n.r.) pentru ca sambata si duminica eu nu mai am cu cine comunica. Asa ca am decis sa-i chemam pe copii la scoala si vedem atunci ce facem”, a spus Catalano.
Contactat telefonic, viceprimarul municipiului Bistrita, Ioan Turc, a declarat ca in urma sentintei date de Tribunal in favoarea Primariei, care a cerut o ordonanta presedintiala pentru alimentarea cu gaz a centralei termice, reprezentantii companiei „E.ON Gaz Romania” au invitat conducerea administratiei locale la discutii. Ulterior o delegatie a Primariei s-a deplasat, vineri, la Targu-Mures pentru a semna un protocol cu distribuitorul de gaze.
La randul sau, primarul orasului, Vasile Moldovan (PD), a declarat ca nu isi reproseaza nimic in ceea ce priveste situatia cu care s-au confruntat cele 10 scoli ramase fara caldura. Edilul a spus ca anul acesta s-au cheltuit de la bugetul de stat peste 2 milioane RON in investitii pentru sistemul centralizat de termoficare.
„Banii nu se puteau cheltui pentru achizitia de centrale termice pentru scoli fiindca nu aveau aceasta destinatie”, a mai afirmat Moldovan, care nu se considera responsabil pentru faptul ca, de peste patru luni, cei aproape 1.500 de clienti ai fostei firme locale de termoficare „Proditerm” nu beneficiaza de apa calda sau caldura.
Cele zece scoli din Bistrita ai caror elevi au fost trimisi acasa din cauza frigului din salile de curs, vor primi saptamana viitoare aproximativ 2 milioane RON de la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru achizitionarea de centrale termice proprii, ceea ce va duce la debransarea cladirilor de la sistemul centralizat de incalzire. Suma nu acopera, insa, toate cheltuielile legate de instalarea utilajelor, motiv pentru care va fi nevoie de o noua alocare bugetara, ceea ce inseamna ca unitatile de invatamant respective ar putea ramane, pana la anul, tot in sistem centralizat.
Edilul a mai mentionat ca in conditiile in care se vor debransa de la sistemul centralizat si cele 10 scoli si licee, este posibil ca noua Directie de Termoficare Locala sa fie desfiintata. Decizia va fi luata, insa, intr-o sedinta viitoare a Consiliului Local.