Mai sunt, teoretic, mai putin de 14 luni pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Timpul pare destul de scurt pentru ca toate problemele tarii sa fie rezolvate. Specialistii economici si analistii politici spun ca o eventuala integrare la 1 ianuarie 2007 poate fi socotita mai degraba o bunavointa din partea conducatorilor occidentali, decat un certificat ca Romania este pregatita pentru ceea ce inseamna comunitatea europeana. Coruptia, saracia lucie de la sate, infrastructura invechita si procesul legislativ greoi sunt numai cateva dintre contraargumentele Romaniei. Si totusi, guvernantii nostri ne mai indulcesc cu o pilula de speranta. Avem sanse sa devenim miracolul economic al Uniunii Europene, spun ei.
Cu banii strainilor
Vicepremierul George Copos, desemnat sa coordoneze activitatile din domeniul de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii, a declarat la Constanta ca, in opinia sa, Romania de astazi seamana izbitor cu Irlanda anului 1987. „In 1987, Irlanda era una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana”, spune Copos. Irlanda intrase in comunitatea europeana in anul 1973, dar nu cunoscuse prea multe beneficii de pe urma integrarii. Guvernul s-a decis sa-si asume un program economic revolutionar pentru acea vreme. „Irlanda a creat atunci o agentie puternica de atragere a investitiilor straine, a creat o agentie puternica pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii si a creat un puternic Minister al Turismului”, afirma Copos. Prin aceste masuri s-au creat premisele atragerii de capital strain, menit sa dezvolte economia locala.
Tigrul european
Dupa aproape 20 de ani, Irlanda este asemuita de experti „tigrilor asiatici” – comparatie magulitoare pentru o tara din Europa, continent unde, spre deosebire de Asia, nu exista o cultura a muncii bine impamantenita. „Am fost de curand in Japonia, Coreea si China. Acolo oamenii nu muncesc, ci alearga”, a exemplificat vicepremierul diferentele. Irlanda de astazi este cel mai de succes model al Uniunii Europene. Somajul fluctueaza intre doi si trei procente, inflatia este de 3%, iar produsul intern brut pe cap de locuitor depaseste cu 40% media europeana.
Mirajul cotei unice
O alta asemanare majora intre Romania de azi si Irlanda din 1987 este introducerea cotei unice de impozitare. Acesta a fost, in opinia vicepremierului, elementul fundamental care a atras investitiile straine ample in ambele tari. Pana acum, este una dintre cele mai bune modalitati de a atrage capital din exterior. Si in Romania, investitiile straine directe sunt in crestere. In primele opt luni ale anului, Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat intrari de aproape doua miliarde de euro. Romania mai are insa puncte slabe, care trebuie imbunatatite pana la integrare. Avem nevoie de un mediu de afaceri stabil si de o legislatie mai coerenta. De asemenea, spune premierul, avem nevoie de o „domnie a legii”. In lipsa acestora, miracolul irlandez va ramane o fata morgana pentru Romania.