4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăRepublica Moldova este amenințată de Rusia cu represalii după expulzarea unui diplomat...

Republica Moldova este amenințată de Rusia cu represalii după expulzarea unui diplomat rus

Ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un „pas inamical” şi a promis represalii, urmând să răspundă „cum se cuvine”, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

„În situaţia actuală, partea rusă îşi rezervă dreptul de a răspunde cum se cuvine deciziei ostile şi nefondate a autorităţilor moldovene faţă de un angajat al ambasadei ruse”, afirmă pe canalul oficial de Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Această expulzare este un nou exemplu al „direcţiei agresive anti-ruseşti a politicii actualului guvern moldovean, care distruge în mod iresponsabil legăturile ruso-moldovene, ce au rădăcini istorice profunde”, adaugă Zaharova.

„Instigarea la comportamente rusofobe şi inventarea şi răspândirea unor ‘poveşti de spionaj’ demonstrează că autorităţile de la Chişinău şi-au pierdut capacitatea de a acţiona adecvat şi de a înţelege importanţa relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova pentru popoarele celor două state”, se mai arată în declaraţia MAE rus.

Doi oficiali ai Republicii Moldova au transmis informații diplomatului rus de la Chișinău

Republica Moldova a anunţat joi expulzarea unui diplomat rus şi convocarea ambasadorului rus pentru a i se transmite un protest formal, după ce doi oficiali moldoveni au fost reţinuţi sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.

Decizia autorităţilor de la Chişinău a fost luată ca urmare a unor acţiuni specifice pe baza cărora au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova, de către diplomatul rus, a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic, conform unui comunicat al MAE de la Chişinău.

Ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, a fost convocat după ce miercuri şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informaţii secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023, spun procurorii.

„Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfăşoară în perioada când încă nu există dovezi”, a spus ambasadorul rus. El a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chişinăului. Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzaţiile, catalogând acest caz drept o nouă „tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova”.

Ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi a declarat anterior că, dacă Moscova va continua acţiunile în detrimentul interesului naţional al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaţilor ruşi din Ambasada de la Chişinău, scrie Deschide.md.

Preşedintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, urmăreşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.

Maia Sandu: Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Republicii Moldova și trimite „bani murdari” aici pentru a destabiliza situaţia

Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Republicii Moldova şi nici alegerea făcută de aceştia, de aceea trimite „bani murdari” aici pentru a destabiliza situaţia din republică, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o conferinţă comună cu şeful statului italian, Sergio Mattarella, care a efectuat o vizită oficială la Chişinău, potrivit ziarulnational.md.

În pofida acestor tentative, autorităţile Republicii Moldova sunt determinate să construiască „un stat puternic”, a afirmat Maia Sandu.

„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”, a mai spus Maia Sandu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă