Peste 3.000 de angajati de la fabricile de cabluri auto ale firmei „Sews-R” din Deva si Orastie (judetul Hunedoara) au continuat, luni, seria protestelor, refuzand sa intre la lucru. Peste 300 dintre muncitori s-au strans in fata sediului din Deva al fabricii, iar alti 500 la cea din Orastie, dupa ce li s-a interzis accesul in curtea interioara.
Oamenii sustin ca au fost amenintati de catre reprezentanti ai conducerii societatii ca vor fi concediati in masa si ca nu vor beneficia de ajutor de somaj. Acestia au mentionat ca au primit din partea conducerii firmei mai multe hartii nesemnate si fara stampila, prin care li se comunica faptul ca greva este ilegala si ca daca nu se intorc la munca vor fi dati in judecata pentru ca „Sews-R” sa recupereze pagubele create.
Cei aproape 1.800 de angajati de la fabrica de cablaje din Deva au intrat in greva de joi, iar colegii lor din Orastie, aproximativ 1.500 de salariati, li s-au alaturat de vineri. Protestatarii au fost incadrati de jandarmi, care i-au supravegheat pentru a nu se produce incidente.
Salariatii „Sews-R” nu sunt de acord cu oferta administratiei referitoare la majorarea salariilor, solicitand ca sporul sa fie inclus in venitul de incadrare si nu in prima de prezenta, cum doreste conducerea firmei. Protestatarii sustin ca pot pierde prima de prezenta daca se imbolnavesc si nu pot veni la munca, si ca aceasta se poate anula, chiar in cazul in care au absente motivate. De asemenea, ei acuza conditiile grele, de lucru, din fabrica.
Liderul Sindicatului „Speranta”, la care sunt inscrisi angajatii fabricii, sustine ca administratia a oferit o crestere salariala de 8,5 la suta, care ii nemultumeste, insa, pe salariati. „La salariile pe care le au cei din conducere, de 50-60 de milioane de lei vechi, acesta crestere se simte, insa la un salariu de 4,4 milioane de lei vechi cu tot cu prima de prezenta, marirea inseamna aproape 300.000 de lei vechi. Asta, in conditiile in care preturile cresc, iar gazul, curentul si alte taxe s-au scumpit de zeci de ori”, a declarat una dintre protestarele de la Deva.
O alta, Florinela Bistrean, sustine ca administratia a chemat pe rand cate 20-30 de salariati, la negocieri. „Nu ne-au oferit nimic in plus. In schimb, ne-au amenintat si jignit. Unora dintre colegele noastre li s-a spus sa mearga la produs, daca nu le convin conditiile de munca. A spus asta un ditamai directorul cu nu stiu cate facultati”, sustine femeia.
Ieri, in jurul orei 16.00, liderii sindicali de la fabrica de cablaje din Deva le-au cerut salariatilor sa se intoarca la munca, pana vor reusi sa obtina aprobarile necesare pentru ca greva sa intre in legalitate.