16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalLiderul Hamas a fost asasinat în Iran, anunță gruparea

Liderul Hamas a fost asasinat în Iran, anunță gruparea

Informația reduce șansele unui acord de încetare a focului în Gaza

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat la primele ore ale dimineții în Iran, a declarat miercuri gruparea militantă palestiniană Hamas, descriind greva drept o „escaladare severă” care nu își va atinge obiectivele.

Gărzile Revoluționare din Iran au confirmat moartea lui Haniyeh, la câteva ore după ce acesta a participat la o ceremonie de jurământ pentru noul președinte al țării și a declarat că investighează cazul.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților israeliene. Nici Casa Albă nu a răspuns până acum unei solicitări de comentarii despre Haniyeh, transmite de Reuters.

Vestea, care a venit la mai puțin de 24 de ore după ce Israelul a pretins că l-a ucis pe comandantul Hezbollah, despre care spunea că s-a aflat în spatele unei lovituri mortale în Înălțimile Golan ocupate de Israel, pare să reducă șansele unui acord de încetare a focului în Gaza.

„Acest asasinat de către ocupația israeliană a fratelui Haniyeh este o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.

El a spus că Hamas va continua calea pe care o urmărea, adăugând: „Suntem încrezători în victorie”.

Haniyeh, cu sediul în mod obișnuit în Qatar, a fost în fruntea diplomației internaționale a grupului palestinian, în timp ce războiul declanșat de atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, a făcut ravagii în Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost uciși într-un atac aerian israelian.

Numit în funcția de top a Hamas în 2017, Haniyeh s-a mutat în capitala Qatarului, Doha, scăpând de restricțiile de călătorie din Fâșia Gaza blocată.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă