0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialExamene nationale fara profesori corupti

Examene nationale fara profesori corupti

Semnalele conform carora cadrele didactice care supravegheaza examenele nationale ii „ajuta” pe elevi la probele scrise au ajuns si la urechile conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii. |nspecorii scolari generali au primit instructiuni cu privire la modul in care trebuie sa se desfasoare examenele din acest an. Intalnirea reprezentantilor conducerii Inspectoratului Scolar Judetean cu directorii institutiilor de invatamant din judetul Constanta a fost prilejul cu care s-au clarificat problemele legate de supravegherea elevilor la testele nationale si examenul de bacalaureat. Inspectorul general adjunct Steluta Matei a cerul directorilor sa fie foarte atenti la selectarea profesorilor supraveghetori si a celor care vor fi cooptati in comisiile de examinare. Ministerul a cerut reprezentantilor din teritoriu sa sanctioneze drastic cadrele didactice care se vor face vinovate de incalcarea atributiilor ce le revin ca membri ai comisiilor sau supraveghetori. Steluta Andrei a spus ca sanctiunile se pot solda cu desfacerea contractului de munca a cadrelor didactice care se abat de la regulile stabilite pentru desfasurarea examenelor.

Asistenta medicala la testari

In afara faptului ca directorii trebuie sa avanseze liste cu propuneri pentru supraveghere si completarea comisiilor de examen, conducerea unitatilor de invatamant trebuie sa se ocupe, inca de pe acum, de asigurarea asistentei medicale pe parcursul probelor pe care le vor sustine candidatii la examenele nationale. In acest sens conducerile scolilor si liceelor se vor adresa Directiei de Sanatate Publica Constanta care va pune la dispozitia centrelor de examen personal specializat care va interveni in cazurile in care elevii vor avea probleme de sanatate pe parcursul probelor. Conducerea MEC a cerut cadrelor didactice sa fie maleabile in ceea ce priveste atitudinea fata de candidati, dar sa previna si sa intervina in cazurile in care se incalca regulile de concurs. Tot ministerul a stabilit deja ca elevii care sustin examenele in alte localitati decat cele de domiciliu sa beneficieze de decontarea cheltuielilor. MEC a stabilit ca se vor acorda decontari de 80.000 de lei pentru candidatii la capacitate, 100.000 de lei pentru cei ce sustin bacalauretul si 110.000 lei pentru candidatii la examenele de absolvire.

Totul se face la vedere

Conducerea MEC doreste ca tot ce tine de examenele nationale sa se faca la „vedere”. Este vorba, mai ales, de tragerea la sorti prin care se vor desemna cadrele didactice care vor supraveghea desfasurarea probelor scrise. „Tragerea la sorti se va efectua in prezenta reprezentantilor presei si cei ai parintilor”, a declarat inspectorul general adjunct Steluta Andrei. Directorilor unitatilor de invatamant li s-a atras atentia asupra unor aspecte legate de legitimarea elevilor. Cadrele didactice vor permite accesul in salile de examen a elevilor care, din diferite motive, nu au asupra lor legitimatiile sau actele de identitate. Procedura prevede ca in astfel de cazuri, „uitucii” sa completeze o declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa prezinte documentele pana la finalul probei. Parintii sau cei apropiati familiei vor avea misiunea sa aduca actele de identitate ale elevilor care nu le-au putut prezenta la intrarea in sala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă