19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSamara vine dupa noi!

Samara vine dupa noi!

“Avertizarea 2” sau “The Ring 2” este debutul american al cineastului japonez Hideo Nakata. Dupa ce l-au pus pe unul de-al lor, pe Gore Verbinski, sa preia al sau “Ringu” din 1998, si-au dat probabil seama ca pentru partea a doua cel mai bine ar fi sa-l convinga chiar pe autor sa treaca Oceanul si sa puna umarul. Ce castiga horror-ul american la capitol mister si idei pierde Hideo Nakata la partea de inventivitate. Unul dintre cele mai bune filme horror pe care le-am vazut vreodata era semnat de el si se numea “Dark Water”, fiind realizat in 2002. Pe langa faptul ca te tinea incordat tot timpul, era plin de o atmosfera sinistra si incarcata. Era prima oara cand faceam cunostinta cu apa lui Nakata si, pana la suvoaiele care sa curga printr-o usa deschisa, era suficienta o pata de umezeala pe tavan ca sa arunce in angoasa o mama si o sala intreaga. In plus, filmul se rezolva pana la urma intr-o nota suprinzator de umana. Asta e si una din calitatile/marotele japonezului. Fantomele sale nutresc sentimente umane. Sunt parasite si lipsite de afectiune materna. Desi arata de-ti vine s-o iei la goana, la un moment dat aproape ca te induioseaza.
Dupa ce a interpretat rolul principal si in “The Ring”-ul lui Verbinski, australianca Naomi Watts l-a preluat si pe cel din partea a doua, la fel cum acest Haley Joel Osment care este David Dorfman l-a preluat pe cel al fiului. Pustiul are o figura memorabila si un joc pe masura. Nu-i este deloc greu sa dea de inteles ca sinistra Samara il stapaneste. Recomandat ca un autor de horror care evita efectele speciale pentru a prefera misterul si atmosfera, Nakata pierde insa la trecerea Oceanului tocmai lucrurile care-i dadeau marca. America si probabil producatorii i-au daunat japonezului, care a inceput sa se repete. In consecinta, improvizeaza pe marginea elementului apa (se stie ca apa are o incarcatura periculoasa pentru japonezi, iar in seria cu pricina ea o infricoseaza cel mai mult pe Samara, care a sfarsit inecata de mama ei adoptiva). Secventa in care apa face priza cu tavanul pentru a cadea apoi in franjuri groase e de mare impact, dar in ansamblu filmul nu te face sa stai cu mainile la ochi, nu iti patrunde prin ochi ocupandu-ti mintea si se prezinta ca un avatar comercial, superficial al lui “Dark Water”.

“Avertizarea 2″/”The Ring Two” – regia Hideo Nakata, scenariul Ehren Kruger, cu: Naomi Watts, Simon Baker, David Dorfman, Elizabeth Perkins, Gary Cole, Sissy Spacek. Distribuit de Ro Image 2000.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă