Șeful fotbalului din Spania este consternat de folosirea imaginii Cinei cea de Taină la Jocurile Olimpice de la Paris
Dacă mulți telespectatori din Franța și din întreaga lume au salutat Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, o parte din dreapta și extrema dreaptă din Franța au gustat foarte puțin spectacolul, descris drept o „distrugere a culturii franceze”.
Senatorul republicanilor din Bouches-du-Rhône, Valérie Boyer, a denunțat „o viziune a istoriei noastre care urmărește să ridiculizeze creștinii”, în timp ce președintele Consiliului General al regiunii Hauts-de-France, Xavier Bertrand, a transmis că ceremonia a fost „magnifică”.
„Ce păcat! Deschiderea Jocurilor Olimpice a fost o epavă pentru cultura franceză”, a denunțat Julien Odoul, purtătorul de cuvânt al Reuniunii Naționale (RN). Europarlamentarul Marion Maréchal a spus că e „Dificil de apreciat scena cu Maria-Antoineta decapitată, mulțimea care se sărută, umilirea Gărzii Republicane, forțate să danseze pe Aya Nakamura, urâțenia generală a costumelor și a coregrafiilor”.
Marine Le Pen, care estimase cu câteva luni în urmă că prezența Ayei Nakamura a fost o încercare a lui Emmanuel Macron de a „umili poporul francez”, nu a comentat despre ceremonie, transmițând doar „baftă tuturor sportivilor noștri, gata să arboreze culorile Franței și să facă poporul francez mândru.”
„Ce palmă pentru obscurantişti”
În stânga domină entuziasmul și admirația. „Ce mândrie când Franța vorbește lumii. Este „cel mai bun răspuns la ascensiunea fascismului și a extremei drepte. Ce palmă pentru obscurantişti”, a comentat ecologistul Sandrine Rousseau, citat de France 24.
Președintele Macron a transmis felicitări tuturor celor implicați în eveniment.
„Mulțumim lui Thomas Jolly și geniului său creator pentru această ceremonie grandioasă. Mulțumim artiștilor pentru acest moment unic și magic. Mulțumim poliției și serviciilor de urgență, agenților și voluntarilor. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în ea. Vom mai vorbi despre asta peste 100 de ani! Am reușit!”, a transmis Emmanuel Macron pe rețeaua X.
La rândul său, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a salutat „cea mai frumoasă ceremonie din istorie, pentru cea mai frumoasă competiție sportivă din lume, în cea mai frumoasă țară din lume!”, notează Ouest France.
Vii dispute a suscitat o aparentă reinterpretare a Cinei cea de Taină, în care au apărut persoane din comunitatea LGBTQ. Momentul a fost catalogat ca o ”blasfemie la adresa creștinătății”, de către nume importante din Franța, precum Philippe de Villiers și Marion Marechal, dar și de Javier Tebas, președintele La Liga din Spania.
”Inacceptabil, lipsit de respect, infam, o bătaie de joc. Folosirea imaginii Cinei cea de Taină la Jocurile Olimpice de la Paris este o insultă pentru noi, creștinii. Unde este respectul pentru religie?”, a transmis șeful fotbalului din Spania, potrivit Marca.
Organizatorii JO de la Paris susțin, însă, că totul a fost interpretat greșit și că ar fi fost vorba despre o scenă în care personajul principal era Dionysos: ”Interpretarea zeului grec Dionysos ne face conștienți de absurditatea violenței între oameni”.