Executivul a stabilit domeniile in care se desfasoara activitati ce pot fi incadrate in conditii speciale de munca, precum si conditiile de pensionare a persoanelor care desfasoara astfel de activitati, printr-un proiect de lege adoptat de Guvern. Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.
Astfel, 147 unitati care detin locuri de munca in conditii speciale au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare a persoanelor in conditii speciale.
Daca societatile respective isi schimba denumirea sau se reorganizeaza (inclusiv prin preluarea in totalitate sau in parte a patrimoniului de catre o alta societate care pastreaza respectivele locuri de munca in noua societate), atunci se pastreaza incadrarea in conditii speciale de munca pentru locurile respective de munca.
Pentru activitatea desfasurata pe platformele petroliere marine, conditiile speciale de munca se recunosc incepand cu data de 1 aprilie 2001. Angajatorul trebuie sa achite, din data de 1 aprilie 2001 pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, diferenta de cota de contributie la asigurarile sociale. Suma va fi achitata in transe lunare, in cel mult doi ani de la data intrarii in vigoare a acestei legi.
Perioadele de timp anterioare datei de 1 aprilie 2001 in care asiguratii si-au desfasurat activitatea in locurile de munca incadrate, conform legislatiei anterioare, in grupa I de munca sunt asimilate stagiului de cotizare in conditii speciale.
Realizarea unui stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani in conditii speciale asigura reducerea cu 15 ani a varstei-standard de pensionare pentru limita de varsta. Punctajul mediu anual se determina prin impartirea la 25 a numarului de puncte obtinute din insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare.
Asiguratii care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea proportionala a varstelor-standard de pensionare.