30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMoscova-Chisinau: "Zero metri cubi pe zi"

Moscova-Chisinau: „Zero metri cubi pe zi”

Romania plateste un pret record pentru gazele naturale rusesti (285 de dolari mia de metri cubi), chiar daca se numara printre tarile care nu depind in mare masura de aceste importuri. Astfel, tara noastra cumpara din Rusia un sfert din gazele pe care le consuma.
Situatia Republicii Moldova este similara cu cea a Ucrainei, autoritatile de la Chisinau refuzand sa semneze un nou acord cu Gazprom la pretul de 160 de dolari mia de metri cubi. Dupa cum se exprima un reprezentant al Gazprom, volumul livrarilor de gaze catre Republica Moldova, de la 1 ianuarie, este de „0 metri cubi pe zi”. Aceasta, in conditiile in care presedintele CA al Moldova-Gaz, Aleksandr Reazanov, este si vicepresedinte la Gazprom, iar pe teritoriul republicii trec cam 15% din volumul gazului exportat de gigantul rus. Neavand zacaminte proprii, Republica Moldova „nu poate influenta tarifele cerute de Rusia, asa ca Romania si Ucraina”, a comunicat guvernul de la Chisinau. Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca tarifele Gazprom „trebuie argumentate, nu luate din pod”. O parte din necesarul Republicii Moldova este asigurata de Ucraina din contul propriei sale balante curente. Din 1996, Chisinaul a importat gaze rusesti la cel mai mare pret din CSI Ð 80 de dolari mia de metri cubi.
Una dintre tarile cele mai afectate de „razboiul gazului” este Ungaria, dependenta in proportie de 66% de gazele din Rusia. Dupa o zi in care presiunea in conducte a scazut cu 40%, lucrurile pareau sa se fi remediat, conducerea de la Budapesta primind asigurari din partea Gazprom ca livrarile reintra in normal.
Desi importa 97% din necesarul de gaze din Rusia, Bulgaria (care exporta, la randul ei, in Grecia, Turcia si Macedonia) nu a avut de suferit, potrivit Novinite.com. Compania Bulgargaz a anuntat ca rezervele tarii sunt suficiente pentru trei luni.
In Austria, dependenta de gazele naturale rusesti in proportie de 59%, situatia a revenit la normal dupa o scadere cu o treime a presiunii. Mai afectata a fost Slovacia, unde presiunea gazelor a scazut tot cu o treime, dar in conditiile in care aceasta tara este dependenta in totalitate de importurile din Rusia. Comparativ, Republica Ceha importa gaze rusesti in proportie de 70-75%, dar nu a inregistrat nici o problema cu presiunea din conducte. Importul de gaze rusesti este substantial si in cazul Poloniei si Croatiei Ð 42%, respectiv 40%, volumul livrarilor fiind diminuat cu jumatate, respectiv o treime.
Dintre tarile occidentale, Marea Britanie este singura care nu a avut de suferit, aceasta tara bazandu-se pe propria productie si pe livrarile din Norvegia. Franta, dependenta in proportie de 24% de gazele rusesti, a inregistrat o scadere a cantitatilor furnizate de 25-30%. Scaderi semnificative s-au inregistrat si in Germania (care importa gaze rusesti in proportie de 35%) si Italia (36,5% gaze rusesti). In toate tarile occidentale, presiunea revenise la parametri normali dupa ce Gazprom a anuntat o suplimentare a livrarilor cu 95 de milioane de metri cubi.

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă