17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu: Victoria Israelului va fi, de asemenea, o victorie pentru Statele Unite

Netanyahu: Victoria Israelului va fi, de asemenea, o victorie pentru Statele Unite

„ Victoria” Israelului va fi şi cea a Statelor Unite, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa unui Congres american divizat, cerând celor două ţări „să rămână unite” după mai bine de nouă luni de război în Fâşia Gaza, potrivit wsj.com.

„Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite”, a afirmat el în Camera Reprezentanţilor, în aplauzele puternice ale aleşilor republicani.

„În Orientul Mijlociu, axa terorii Iranului provoacă Statele Unite, Israelul şi pe prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire de civilizaţii, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie”, a adăugat Netanyahu.

El a cerut Statelor Unite să elibereze un nou ajutor militar pentru Israel, a vorbit despre o Gaza demilitarizată şi „deradicalizată” după război şi s-a declarat „încrezător” în rezultatul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.

„Sunt convins că aceste eforturi pot fi încununate cu succes”, a spus liderul israelian, salutând eforturile preşedintelui Biden „pentru eforturile sale neobosite” în favoarea ostaticilor.

„Victoria” Israelului va fi, de asemenea, o victorie pentru Statele Unite, a dat asigurări premierul israelian. „Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm… Inamicii noştri sunt inamicii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră”, a subliniat responsabilul israelian.

Este a patra oara – un record pentru un lider străin – când Netanyahu se adresează Congresului, o onoare rezervată în general liderilor într-o vizită de stat.

Netanyahu și Biden vor avea o întrevedere despre situația din Gaza

Premierul israelian se va întâlni joi cu preşedintele Biden pentru a discuta despre „situaţia din Gaza”, „progresele realizate în vederea unei încetări a focului” şi „un acord privind eliberarea ostaticilor”, potrivit Casei Albe.

Kamala Harris, care nu a asistat la discursul său din cauza unei deplasări deja planificate, va discuta separat cu liderul israelian joi.

Netanyahu se va deplasa vineri la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida, la invitaţia lui Donald Trump, cei doi lideri afirmând că se înţeleg foarte bine.

Vizita premierului israelian, care a sosit luni la Washington, provoacă însă furori în plină efervescenţă politică în Statele Unite odată cu retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă.

Netanyahu încearcă să deturneze atenția americană de la Biden către Orientul Mijlociu

Mulți membri ai Congresului au spus că nu vor participa la discursul lui Netanyahu din plenul forului american
Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va adresa Congresului miercuri, încercând să susțină sprijinul american pentru războiul său din Gaza și să redirecționeze atenția unei națiuni care a fost preocupată de câteva săptămâni de un flux de probleme politice interne, notează Reuters.

Discursul lui Netanyahu către Congres vine la o răscruce pentru război. Oficialii americani și-au exprimat optimismul cu privire la perspectivele unui acord care ar putea elibera ostaticii ținuți de Hamas și să pună capăt conflictului. Între timp, cea mai mare parte a atenției națiunii s-a concentrat încă de luna trecută asupra discuțiilor referitoare la vârsta și abilitățile mentale ale președintelui Joe Biden, care au culminat cu anunțul de abandonare a cursei pentru candidatură și cu tentativa de asasinat asupra lui Trump.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă