17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalPremierul israelian Netanyahu vorbește în Congresul SUA. Proteste pro-Palestina în fața clădirii

Premierul israelian Netanyahu vorbește în Congresul SUA. Proteste pro-Palestina în fața clădirii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a început miercuri seara discursul programat în Congresul Statelor Unite, în timp ce mii de manifestanţi susţineau cauza palestiniană în faţa clădirii Capitoliului din Washington, potrivit CNN.

Poliţia capitalei americane a anunţat că a folosit sprayuri iritante pentru a interveni, la câteva străzi distanţă, împotriva unor demonstranţi care deveniseră violenţi.

Zeci de parlamentari din Partidul Democrat au anunţat că nu vor asista la discurs, pentru a-şi exprima astfel oroarea faţă de uciderea a mii de civili în timpul campaniei Israelului împotriva grupării islamiste Hamas din Fâşia Gaza.

Planul lui Netanyahu pentru finalul conflictului din Gaza

Marţi seara, Netanyahu le declarase liderilor unor organizaţii evreieşti că va prezenta Congresului american un plan pentru momentul când se va încheia conflictul din Gaza.

El şi-a început discursul susţinând că Israelul şi SUA trebuie să rămână alături şi li s-a adresat direct aleşilor americani: „Am venit să vă spun un singur lucru: vom învinge”.

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei americane cu privire la războiul din Gaza, informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, i-a trimis vineri lui Netanyahu invitaţia oficială. Scrisoarea a fost semnată de lideri de frunte ai Partidelor Democrat şi Republican din ambele camere ale Congresului SUA.

Nu a fost menţionată şi data la care premierul israelian îşi va susţine discursul.

Johnson îşi anunţase în prealabil planurile de a-l invita pe Netanyahu, deşi democraţi influenţi, inclusiv predecesoarea lui Johnson, Nancy Pelosi, se pronunţaseră împotriva unui discurs al premierului israelian.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Ucraina cheamă ONU și Crucea Roșie în regiunea Kursk din Rusia

Luni, Ucraina a anunțat că a invitat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să participe la eforturile umanitare în...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...
Ultima oră
Pe aceeași temă