14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalGrecia și Turcia sunt din nou la un pas de război

Grecia și Turcia sunt din nou la un pas de război

Sunt tensiuni tot mai mari în Marea Egee unde mai multe nave de luptă turcești au fost trimise spre insulele grecești din arhipelagul Dodecanez, după ce o navă italiană a pătruns în acest spațiu maritim pentru a monta cabluri subacvatice între insula Cipru și Creta, transmite Antena 3.

Răspunsul Greciei a fost pe măsură astfel încât navele grecești de luptă au fost trimise spre aceeași zonă, iar ministrul grec al Sănătății a avut un schimb dur de replici cu președintele turc Recep Tayip Erdogan. Astfel, cei doi și-au trimis amenințări „ în glumă” cu atacarea reciprocă, folosind rachete care să aducă groaza și să provoace distrugeri de fiecare parte.

Acest gen de amenințări sunt frecvente între cele două țări între care există o rivalitate istorică și o dispută care nu s-a încheiat în insula Cipru,deși ambele țări sunt membre în aceeași alianță militară-NATO.

Cipru plânge și sărbătorește: 50 de ani de la scindare

Insula, împărțită etnic, este o sursă permanentă de tensiuni între Grecia și Turcia
Sirenele de raid aerian au răsunat în capitala divizată a Ciprului, Nicosia, în zorii zilei de sâmbătă. În timp ce ciprioții greci plângeau, ciprioții turci sărbătoreau 50 de ani de când Turcia a invadat o parte a insulei, ca răspuns la o scurtă lovitură de stat de inspirație grecească, scrie Reuters.

Insula este împărțită etnic, fiind permanent o sursă de tensiuni între Grecia și Turcia, ambele parteneri în NATO, dar în contradicții cu privire la numeroase probleme.

Președintele turc Tayyip Erdogan a participat la o paradă militară în nordul Nicosiei, pentru a marca ziua de 20 iulie, din 1974, în care forțele turce au lansat o ofensivă pe care o numesc „operațiune de pace”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă