6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn roman a inventat un sistem de racire a spatiului exterior

Un roman a inventat un sistem de racire a spatiului exterior

Daca pentru incaperi si spatii comerciale exista deja clasicul sistem de aer conditionat cu ajutorul caruia putem sa aducem temperatura din interior la un nivel dorit, deci aerul sa fie respirabil si sa nu mai suferim de caldura, pentru spatiile exterioare nu prea exista solutii. Cu toate acestea, dr. ing. Mircea Manolescu a pus la punct un sistem de racire in caz de canicula a spatiului exterior – strazi si piete publice, gradini, terenuri de sport etc. Pentru a convinge cu sistemul pe care l-a pus la punct, denumit „Microman”, care este protejat si inregistrat la OSIM, inginerul Manolescu a facut ieri o demonstratie practica. In curtea proprie, in suprafata de 450 mp, in care a montat sistemul, dupa o ora de functionare temperatura aerului a scazut cu aproape 10°C, pornind initial de la o tempratura exterioara, masurata la umbra, de 34,5°C.
„Sistemul este format dintr-un aparat central de racire si mai multe duze aplicate la tevile montate pe terenul pe care doresc sa-l racesc. Principiul fizic este foarte simplu si nu este nou. Prin evaporare, apa absoarbe o anumita cantitate de caldura si temperatura exterioara scade. Noutatea pe care o aduc eu este ca realizez o evaporare cu randament de 100%. Oricate aparate clasice de racire am pune intr-un spatiu exterior, tot nu am putea sa reducem temperatura, ceea ce insa este perfect posibil cu sistemul meu si demonstrat practic”, explica inginerul Manolescu, deja cunoscut in lumea inventatorilor romani.
Practic, prin orificiile din tevi se pulverizeaza apa rece foarte fina, de ordinul zecilor de microni. Apa, care ajunge la o distanta de cel mult doi metri de orificiul respectiv, se evapora si imediat aerul cald si uscat va deveni rece si umed. Un alt avantaj al sistemului este faptul ca e perfect ecologic, folosind doar apa, deci fara freon sau alte substante. Aplicabilitatea sistemului este foarte larga: l pentru protectia civila, anume montarea unor astfel de instalatii in piete publice, pe strazi, in statiile mijloacelor de transport in comun de suprafata, terenuri de tenis sau fotbal, terasele restaurantelor etc.: l in industrie – siderurgie, fabrici pentru producerea materialelor textile, a hartiei etc. l in agricultura – sere, silozuri de cereale.
„Din punct de vedere comercial, o astfel de instalatie de climatizare a spatiilor exterioare ajunge la 10-12 euro/mp, dar este rentabila pentru suprafete mai mari, in nici un caz pentru cativa metri patrati, daca tinem cont ca unitatea centrala va costa 2000-3000 de euro”, a mai spus inventatorul, cunoscut mai ales pentru celula antiseismica, pentru care a fost premiat la Salonul International de Inventii de la Geneva, editia 2005.
Revenind la sistemul „Microman”, singurul dezavantaj ar fi ca daca stati la mai putin de doi metri de duzele prin care se pulverizeaza apa riscati sa fiti stropiti de perdeaua foarte fina de apa. In rest, racoarea si aerul umed se vor simti din plin si canicula nu va va mai da batai de cap cand stati pe terasa in curtea casei. O inventie simpla, dupa cum spune insusi inventatorul, care, daca va fi produsa industrial si deci comercializata, ar putea face viata mai suportabila in zilele caniculare, cand aerul este greu de respirat.

Cele mai citite

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Dumitru Popescu, om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, a murit

Dumitru Popescu, unul dintre ultimii membri importanți ai regimului comunist din România, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ Dumitru Popescu, supranumit...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă