12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoVenezuela și petrolul: epoca de aur, corupție, prăbușire și sancțiuni

Venezuela și petrolul: epoca de aur, corupție, prăbușire și sancțiuni


Venezuela a fost cunoscută odată sub numele de „Venezuela Saudită” se arată într-o investigație AFP. Petrolul a permis o creștere economică ce a fost invidia regiunii. Dar cu o industrie în criză și supusă sancțiunilor din partea Statelor Unite, această țară sud-americană nu mai este nici pe departe ceea ce a fost.

Cu toate acestea, Venezuela are în favoarea sa cele mai importante rezerve certificate de hidrocarburi din lume.

Epoca de aur

La sfârșitul secolului al XIX-lea au avut loc primele descoperiri de țiței în Venezuela. Începând cu anii 1920, „petrolul devine principalul produs de export și principala sursă a bugetului național, motorul economiei venezuelene. Totul, direct sau indirect, depindea de activitatea petrolieră”, relatează academicianul și fostul rector al Universității din Zulia, Ángel Lombardi.

În 1976, industria hidrocarburilor este naționalizată și se creează holdingul de stat Petróleos de Venezuela (PDVSA). Cea mai mare parte a lucrărilor de infrastructură a fost finanțată din veniturile petroliere.

Prăbușirea

Conform majorității experților, situația se schimbă odată cu venirea la președinție a lui Hugo Chávez (1999-2013), care a folosit PDVSA ca pe o vacă de muls.

Corupția care deja afecta o parte din PDVSA s-a agravat cu o proastă gestionare și decizii controversate. Cea mai spectaculoasă a fost concedierea a 20.000 de lucrători, majoritatea dintre ei profesioniști de înaltă calificare, între 2003 și 2004, după o grevă de peste o lună a industriei care practic a paralizat țara.

Atunci începe să se prăbușească totul. Nu doar producția, care este cel mai ușor de măsurat și evident, ci și aspecte foarte importante cum ar fi întreținerea instalațiilor

, explică Eugenio Montoro, fost manager al PDVSA și opozant al guvernului.

Deși producția a continuat să crească până în 2008, cu un vârf de 3,5 milioane de barili pe zi, apoi s-a prăbușit până la 400.000 de barili pe zi, ceea ce a adus țara într-o criză economică fără precedent.

Sancțiuni

Criza s-a adâncit din 2018 odată cu impunerea de sancțiuni asupra industriei de către Statele Unite, care au considerat frauduloasă realegerea lui Nicolás Maduro.

Dar tensiunile privind aprovizionarea, provocate mai întâi de războiul din Ucraina și apoi de conflictul din Orientul Mijlociu, au determinat Washingtonul să reducă presiunea asupra Venezuelei, în ciuda menținerii discursului privind necesitatea unei tranziții democratice.

La sfârșitul anului trecut, după un acord între guvernul și opoziția din Venezuela pentru organizarea alegerilor prezidențiale în 2024, Statele Unite au redus sancțiunile. Dar apoi le-au reinstaurat, când Consiliul Național Electoral a retras invitația convenită pentru observatorii Uniunii Europene. Totuși, au autorizat excepții sub forma de licențe pentru companii precum Chevron, Repsol și Maurel & Prom.

Venezuela a căutat noi aliați – Rusia, Iran și China – pentru a-și impulsiona producția petrolieră, care se apropie în prezent de un milion de barili pe zi, dar necesită investiții pentru a ajunge la un nivel superior.

Starea proastă a infrastructurii petroliere provoacă daune grave mediului, cu scurgeri permanente în principalele bazine.

Rezerve

Cu aproximativ 300 de miliarde de barili, Venezuela deține cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume. Are două bazine principale: cel istoric din statele Zulia și Falcón, cu petrol ușor, și faja petrolieră a Orinoco, cu țiței greu și extrăgeau.

Președintele PDVSA și ministrul petrolului, Pedro Tellechea, susține că țara se află „în plină renaștere a industriei petroliere”.

„Astăzi suntem într-o creștere, un vis de a ne recâștiga piețele internaționale”, afirmă el. „Venezuela deține unele dintre cele mai mari rezerve de gaz, pe care le putem îmbunătăți și face echilibrul perfect pentru tranziția energetică”, adaugă el.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă