Corectitudinea politică și valul globalizator care o însoțește au făcut ca, în ultimii 30-35 de ani, Campionatele Mondiale de fotbal să fie organizate de către țări unde fotbalul a fost privit multă vreme ca o curiozitate, ca un element de extraneitate colonizator căruia i s-a acordat atenție doar în scop recreativ și chiar de divertisment.
Este cazul Coreei de Sud și Japoniei, care au organizat împreună mondialul din 2002, dar și al Africii de Sud pentru cel din 2010.
După ce fotbaliștii au înghețat la propriu în mijlocul iernii australe din Africa de Sud în lunile iunie-iulie 2010, a venit momentul când FIFA, în numele mantrelor globalismului sportiv, a decis să ofere organizarea celei mai importante competiții fotbalistice dintre țările lumii unei alte destinații exotice, Qatarul, pentru sfârșitul anului 2022, 21 noiembrie-18 decembrie 2022.
Astfel, Qatarul pentru 2022, dar și Rusia pentru 2018 au fost desemnate gazdele turneelor finale, devansând națiuni cu mai multă experiență în organizarea unor astfel de competiții ca Anglia, SUA sau tandemurile Spania-Portugalia și Belgia-Olanda.
”Corupția ucide” a fost refrenul foarte des scandat în România după tragedia de la Colectiv, din toamna anului 2015, de protestatarii ieșiti pe străzile orașelor, dar și de politicienii dornici să pozeze în justițiari neînfricați ai națiunii.
Un refren asemănător cu cel de mai sus, cu amploare de strofă mondială, a dus la demascarea ițelor afacerii de corupție din cadrul FIFA de către Justiția americană, care a lansat primele acuzații încă din 2015 în dorința de a face lumină în desemnarea dubioasă a Rusiei și Qatarului ca țări organizatoare ale Cupei Mondiale.
Iureșul justițiar pornit atunci a cutremurat serios FIFA, ducând la demisia președintelui Sepp Blatter, dar și la reținerea fostei legende franceze și președinte al UEFA, între 2007 și 2015, Michel Platini.
Qatarul calcă pe cadavre pentru organizarea competiției mondiale
Pentru organizarea campionatului mondial de fotbal din 2022 Qatarul nu a precupețit nici un efort, chiar dacă asta a însemnat sacrificii umane.
Repercursiunile scandalului de corupție nu s-au oprit la arestări ale unor personalități celebre din fotbalul mondial sau la demisii din ”Olimpul forurilor” de conducere fotbalistice. Pentru că atribuirea organizării nu s-a făcut pe baze corecte și solide, Emiratul Arab al Qatarului este corigent la multe capitole privind organizarea unei astfel de competiții. Deficiențe pe care le-a acoperit prin peșcheșuri grase către oficiali cu putere de decizie sau cu influență, încât problemele grave au apărut imediat după desemnare.
Ca și cum nu ar fi ajuns problemele legate de clima Qatarului, unde iarna vremea ”se răcorește” până la aproape 30 de grade Celsius, de la 50 grade Celsius, cât e vara în mod normal, încă de la startul pregătirilor pentru organizarea mondialului, ziarul britanic The Guardian a lansat o anchetă fără precedent cu privire la modul draconic în care se muncește la construcția orașului Lusail, acolo unde se va ține meciul de deschidere, dar și finala Campionatului Mondial.
„O să existe mai mulți muncitori care au murit pentru acest turneu decât jucători care vor participa la această competiție”, era avertismentul sumbru al lui Sharan Burrow, secretar la Sindicatul Comerțului Internațional, de acum 8 ani.
Din păcate, îngrijorările înaltului reprezentant de atunci s-au adeverit.
În această perioadă, de la câștigarea organizării mondialului, în anul 2010, și până acum, un adevărat dezastru umanitar a avut loc: 6.500 de muncitori străini au murit pe șantierele Cupei Mondiale, arată o nouă investigație realizată de jurnaliștii de la The Guardian. Ei provin din state ca Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan sau Bangladesh.
Ancheta mai arată că în fiecare săptămână mor 12 muncitori străini, deși qatarezii nu recunosc cifrele oficiale și au declarat doar 37 de decese în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială, precizând că 34 dintre ele ”nu sunt legate de muncă”.
Cele mai multe dintre aceste morți sunt trecute la ”cauze naturale”, pe motive cardiace sau respiratorii. Cum nu sunt realizate autopsii, nu există nici vinovați.
Guvernul de la Doha a reacționat acuzând jurnaliștii. Autoritățile qatareze precizează că ”numărul de decese este proporțional cu dimensiunea forței de muncă a migranților”.
Fotbalul erei prezente este dominat de influența negativă financiară, dar și de dorința FIFA de a-l răspândi și în cel mai ascuns cotlon al lumii, unde națiuni dornice de afirmare mondială precum Qatarul sau Rusia fac sacrificii umane ca în balada Meșterului Manole, la construcția Mănăstirii de la Curtea de Argeș.