4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalParisul renăscut: Orașul Luminilor sub reflectorul Jocurilor Olimpice

Parisul renăscut: Orașul Luminilor sub reflectorul Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice de vară de la Paris, au promis să fie „cele mai verzi din istorie”

Milioane de vizitatori vor veni la Paris la sfârșitul acestei luni, pentru a participa la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume, Jocurile Olimpice de vară.

Cu o ceremonie de deschidere care va include o paradă cu bărci pe râul Sena, trecând prin fața Turnului Eiffel și a Muzeului Luvru, vizitatorilor li se va prezenta un oraș remodelat.

Jocurile Olimpice de vară de la Paris au promis să fie „cele mai verzi din istorie”, scrie Politico.

Infrastructură modernizată

Un aspect cheie al acestui jurământ a fost să investești în modernizarea infrastructurii existente, mai degrabă decât în ​​reconstruire, atât în ​​scopuri de durabilitate, cât și pentru a împiedica pierderea de sub control a costurilor.

Potrivit administrației de la Paris, 95% dintre locațiile Jocurilor sunt pe o infrastructură preexistentă, inclusiv stadionul polivalent Stade de France și Velodromul Național pentru ciclism.

Orașul a prezentat piscina Georges Vallerey, ca un exemplu al modului în care Jocurile vor avea un impact pozitiv de durată: piscina, construită inițial pentru Jocurile Olimpice din 1924, a fost renovată pentru a servi drept teren de antrenament pentru sportivi. Va fi transformată apoi, într-un bazin public pentru cartierul său.

Cele două noi piese cheie de infrastructură includ o arenă de 8.000 de locuri și Satul Olimpic din districtul defavorizat Seine-Saint-Denis. Primul va fi transformat într-un loc de concert și teren pentru echipa de baschet din Paris.

Măsuri de securitate sporite

Organizarea de evenimente în aer liber în locații spectaculoase din inima Parisului vine cu cel puțin o problemă majoră: amenințarea teroristă.

Franța a rămas în alertă maximă, de când un șir de atacuri islamiste au uimit țara în 2015 și 2016. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin a indicat în mod repetat că terorismul rămâne prioritar, în ceea ce privește securitatea înaintea Jocurilor, transmite Politico.

În martie, președintele Macron a cerut reducerea la jumătate a zonei în care va fi deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice. Și asta, pentru a avea lunetiști localizați în clădiri din apropierea ceremoniei în aer liber sau drone pline de explozivi. Aceste riscuri sunt reduse prin proceduri de securitate rigide, au spus oficialii francezi de securitate.

Investiții masive în transport

Perspectiva de a vedea sistemul de transport din Paris, saturat chiar și într-o zi normală, devenind și mai aglomerat, a determinat mulți parizieni să părăsească orașul pe durata Jocurilor.

Cu toate acestea, Jocurile Olimpice au determinat autoritățile publice să investească în transport, extinzând două linii de metrou și o rută de tren de navetiști, pentru a facilita accesul între locații, infrastructură care va deservi apoi populația locală.

Aeroportul Paris-Orly, unul dintre aeroporturile internaționale din regiunea pariziană, va fi acum legat direct de centrul orașului, printr-o linie de metrou care va fi esențială pentru Jocuri, conectând diferite zone, inclusiv Centrul Acvatic, Stade de France, Place de la Concorde, care va găzdui, printre alte evenimente, breakdance și skateboard și Bercy Arena, unde vor avea loc finalele de baschet.

Râul Sena, mega-bazin de înot

Jocurile Olimpice ar trebui să ajute la îndeplinirea unei promisiuni de decenii: transformarea râului Sena, care șerpuiește prin Paris, într-un corp de apă în care oamenii pot înota pentru prima, după 100 de ani.

Au fost investite 1,4 miliarde de euro pentru a construi un mega-bazin la Paris, conceput pentru a stoca apele uzate și pentru a preveni vărsarea sistemului de canalizare în râu. Însă, ploile abundente din iunie, cu mai puțin de o lună înainte de eveniment, au făcut ca sistemul să se reverse, determinând scurgerea apelor uzate neepurate în râu și făcând Sena improprie pentru înot.

Maratonul de înot și probele de triatlon vor avea loc în Sena. Pentru primul, a fost ales un loc alternativ, în cazul în care râul este nesigur. Pentru triatlon au fost planificate date alternative de competiție, în cazul în care apa este prea poluată.

„Ca o ultimă soluție, regulile prevăd posibilitatea de a trece la duatlon”, a declarat pentru L’Equipe, Tony Estanguet, președintele Comitetului de organizare al Jocurilor.

Aproape 12 miliarde de euro, bugetul total al JO

Chiar dacă Jocurile de la Paris 2024 au depășit bugetul, acestea vor costa totuși mai puțin decât edițiile anterioare, un triumf după standardele olimpice.

Cheltuielile totale sunt de așteptat să fie de 11,8 miliarde de euro, cu 15% mai mult decât a fost bugetat inițial. Totuși, acesta rămâne sub costul Jocurilor de la Londra, din 2012, al celor de la Rio, din 2016 sau de la Soci, din 2014, cele mai scumpe Jocuri din istorie.

Persoanele fără adăpost au fost relocate

Autoritățile au accelerat eliminarea persoanelor fără adăpost din jurul Parisului, oferindu-le soluții pe termen scurt în orașele mai mici din întreaga țară.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că autoritățile franceze folosesc Jocurile Olimpice ca o oportunitate de a scăpa Capitala de populații considerate indezirabile.

În timp ce statul susține că acest lucru nu are nimic de-a face cu Jocurile Olimpice, organizațiile care lucrează în sprijinul persoanelor fără adăpost, au subliniat o accelerare a unor astfel de proceduri în ultimele luni, ducând la acuzații de „curățare socială” înaintea Jocurilor.

Politica de relocare se desfășoară ca parte a unei faze de testare, lansată în aprilie 2023 și urmează să se desfășoare până la sfârșitul anului 2024, au anunțat însă, autoritățile.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă