10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăȘtiințăCanicula formează o nouă infecție fungică care nu a mai fost observată...

Canicula formează o nouă infecție fungică care nu a mai fost observată niciodată la om

Oamenii de știință au descoperit o specie de ciuperci care nu a mai fost observată niciodată la om. Ei spun că temperaturile mai ridicate ar putea conduce la evoluția sa, în rău, potrivit livescience.

Canicula provoacă mari probleme

Oamenii de știință din China au descoperit un agent patogen fungic necunoscut anterior care poate infecta oamenii.

Ciuperca, denumită Rhodosporidiobolus fluvialis, a fost descoperită în probe clinice de la doi pacienți internați în spitale fără legătură între ei.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au descoperit că drojdia era rezistentă la mai multe medicamente antifungice de primă linie la temperaturi mai ridicate — aproximativ aceea a corpului uman.

Această temperatură a dus, de asemenea, la apariția unor „mutanți hipervirulenți” capabili să provoace boli mai grave la șoarecii de laborator.

Încălzirea globală poate promova evoluția unor noi agenți patogeni fungici

Descoperirile „susțin ideea că încălzirea globală poate promova evoluția unor noi agenți patogeni fungici,” au scris cercetătorii care au realizat descoperirea într-un raport publicat pe 19 iunie în revista Nature Microbiology.

Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au examinat ciuperci prelevate de la pacienți din 96 de spitale din întreaga China între 2009 și 2019.

În total, au fost colectate și analizate 27.100 de tulpini de ciuperci; dintre acestea, doar R. fluvialis nu a fost observată niciodată la oameni înainte.

Unul dintre pacienți era un bărbat de 61 de ani care a murit într-o unitate de terapie intensivă (UTI) din Nanjing în 2013, iar celălalt era un bărbat de 85 de ani care a murit în 2016 după ce a fost tratat într-o UTI din Tianjin.

Raportul nu menționează dacă infecția fungică a contribuit direct la moartea acestor pacienți sau dacă doar s-au întâmplat să fie infectați în acel moment.

Ca parte a tratamentelor, pacienților li s-au administrat medicamente antifungice comune, inclusiv fluconazol și caspofungin.

Studiile de laborator efectuate de echipă au constatat ulterior că R. fluvialis este rezistent la ambele medicamente.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Protest al sindicaliștilor din Energie în fața Ministerului Muncii: Lucrătorii din domeniul nuclear, afectați de noua Lege a pensiilor

Sindicaliștii solicită revenirea la condițiile anterioare de pensionare, reglementate până în septembrie 2024 Sindicaliștii din Energie, afiliați Federației Sindicatelor Energetica și Blocului Național Sindical, protestează...

Bernadette Szocs, calificare spectaculoasă în sferturile Turneului Campioanelor după o victorie în fața medaliatei olimpice

Sportiva română Bernadette Szocs a reușit o victorie impresionantă în primul tur al Turneului Campioanelor, învingând-o pe japoneza Hina Hayata, medaliată cu bronz la...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă