2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSănătateDESCOPERIRE. Medicamentul care poate crește durata de viață cu 25%

DESCOPERIRE. Medicamentul care poate crește durata de viață cu 25%

Într-un studiu recent, oamenii de știință au prelungit durata de viață a mamiferelor cu 25 %, și asta cu ajutorul unei pastile, care, teoretic, ar funcționa și pe oameni.

Pastila poate preveni chiar și căderea părului și încărunțirea

Imperial College a descoperit că dezactivarea unei proteine numite interleukină 11 (IL-11) previne cancerul, stimulează vederea și auzul și îmbunătățește metabolismul, sănătatea pulmonară și funcția musculară la șoarecii de vârstă mijlocie, scrie Telegraph.

Aceasta poate preveni chiar și căderea părului și încărunțirea.

De asemenea, șoarecii tratați au trăit în medie 155 de săptămâni, față de 120 de săptămâni în cazul șoarecilor netratați.

„Bunicuțe supermodel”

Șoarecii tratați erau cunoscuți în laborator drept „bunicuțe supermodel” datorită aspectului lor tineresc, scrie BBC.

Erau mai sănătoși, mai puternici și au dezvoltat mai puține cancere decât colegii care nu au primit pastila.

Medicamentul este deja testat pe oameni, dar nu se știe dacă ar avea același efect anti-îmbătrânire.

Cu toate acestea, oamenii de știință știu de mult timp că procesul de îmbătrânire este maleabil – animalele de laborator trăiesc mai mult dacă se reduce semnificativ cantitatea de alimente pe care o consumă.

Acum, domeniul cercetării îmbătrânirii este în plină expansiune, cercetătorii încercând să descopere – și să manipuleze – procesele moleculare ale îmbătrânirii.

Echipa de la MRC Laboratory of Medical Science, Imperial College London și Duke-NUS Medical School din Singapore a investigat o proteină numită interleukină-11.

Nivelurile acesteia cresc în corpul uman pe măsură ce îmbătrânim, contribuie la niveluri mai ridicate de inflamație, iar cercetătorii spun că aceasta activează mai multe comutatoare biologice care controlează ritmul îmbătrânirii.

Cercetătorii au efectuat două experimente

Primul a modificat genetic șoarecii astfel încât aceștia să fie incapabili să producă interleukină-11.

Al doilea a așteptat până când șoarecii au împlinit vârsta de 75 de săptămâni (aproximativ echivalentul unei persoane de 55 de ani) și apoi le-a administrat în mod regulat un medicament pentru a purga interleukina-11 din corpul lor.

Rezultatele, publicate în revista Nature, au arătat că durata de viață a crescut cu 20-25%, în funcție de experiment și de sexul șoarecilor.

Șoarecii de laborator bătrâni mor adesea din cauza cancerului, însă șoarecii cărora le lipsea interleukina-11 aveau niveluri mult mai scăzute ale bolii.

De asemenea, aceștia au prezentat o funcție musculară îmbunătățită, au fost mai slabi, au avut o blană mai sănătoasă și au obținut scoruri mai bune la multe măsuri ale fragilității.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă