26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSănătateAplicație dezvoltată de olandezi pentru predicția evoluției Alzheimerului

Aplicație dezvoltată de olandezi pentru predicția evoluției Alzheimerului

Cercetătorii olandezi dezvoltă o aplicație pentru a prezice modul în care vor evolua cazurile individuale de boală Alzheimer, notează presa internațională.

Olandezii dezvoltă o aplicație pentru predicția evoluției Alzheimerului

Pe baza datelor de la aproape 1.000 de pacienți cu Alzheimer, ei au dezvoltat deja un model de predicție care poate prognoza declinul mental la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare sau demență ușoară.

Modelul reprezintă un pas către prognoza personalizată, au spus cercetătorii.

În viitor, acest lucru va deveni și mai important dacă vom putea trata boala Alzheimer. Medicii pot folosi modelul de predicție pentru a explica care poate fi efectul unui tratament,

a declarat Wiesje van der Flier, director de cercetare la Alzheimer Centre Amsterdam.

De exemplu, a spus ea, modelul ar putea prognoza efectele utilizării medicamentelor sau ale schimbărilor în stilul de viață. La diagnostic, prima întrebare a unui pacient este: Ce este de făcut de acum înainte?

Deși predicțiile nu sunt 100% exacte, modelul indică modul în care boala este probabil să progreseze pe o perioadă de cinci ani, au spus cercetătorii.

Aceștia au pus la dispoziție o aplicație prototip pentru cercetarea științifică. Următorul pas este dezvoltarea unei aplicații prietenoase pentru utilizatori, cu contribuții de la pacienți, membri ai familiei și profesioniști.

Pentru a face o predicție, modelul se bazează pe informații generale, cum ar fi vârsta, sexul și scorurile testelor cognitive, împreună cu datele de la scanările RMN și biomarkerii din lichidul cefalorahidian.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă