Mina din Jadar ar putea produce 58.000 de tone de litiu anual, suficient pentru 1,1 milioane de vehicule electrice
Guvernul Serbiei a declarat, marți, că pot fi reluate operațiunile la proiectul minier de litiu, la câteva zile după ce o decizie a unei instanțe superioare a anulat permisele din 2022.
Viitorul vastelor depozite de minerit, care urmează să fie exploatate de Rio Tinto lângă Loznica, în vestul Serbiei, a fost o constantă linie de fractură politică în această țară balcanică, în ultimii ani.
În zona de minerit se află una dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, un metal strategic valoros, crucial pentru producția de baterii pentru vehicule electrice
Sunt în joc miliarde de euro, Rio Tinto afirmând că mina ar oferi mii de locuri de muncă și ar asigura poziția fermă a Serbiei pe piețele emergente de energie.
„Guvernul ia măsuri pentru a restabili ordinea juridică la starea care exista înainte de adoptarea Regulamentului, declarat neconstituțional”, a afirmat guvernul sârb.
Decizia vine, după o hotărâre a Curții Constituționale de săptămâna trecută, care a afirmat că măsura guvernamentală din 2022, de a revoca permisele acordate gigantului minier anglo-australian, nu era „în conformitate cu Constituția și legea”.
Mina a fost mult timp un punct de conflict între neîncrederea înrădăcinată a sârbilor în guvernul lor și planurile Europei pentru un viitor mai verde. Au fost proteste de masă, organizate de-a lungul anilor, prin care s-a cerut oprirea definitivă a proiectului.
Rio Tinto a spus că zona deține unele dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, un metal strategic valoros crucial pentru producția de baterii pentru vehicule electrice.
Depozitele au fost descoperite în 2004, dar guvernul sârb a luat măsuri împotriva proiectului minier în 2022, după săptămâni de proteste declanșate de temeri legate de mediu și sănătatea publică.
Președintele Aleksandar Vucic a sugerat că Serbia ar putea începe mineritul de litiu încă din 2028, după ce a primit noi garanții din partea Rio Tinto.
„Credem că mina nu ar pune în pericol pe nimeni sau nimic, dar mai întâi trebuie să primim garanții din partea Europei că mediul și viețile cetățenilor obișnuiți, vor fi păstrate și îmbunătățite cu noi locuri de muncă și salarii mai mari decât astăzi”, a declarat Vucic.
În urma deciziei instanței de săptămâna trecută, Rio Tinto a salutat hotărârea, directorul de proiect Chad Blewitt declarând pentru AFP că proiectul minier ar putea deveni un „activ de clasă mondială” care poate fi dezvoltat în siguranță, conform standardelor sârbe și europene.
Blewitt a adăugat că proiectul ar acționa ca un „catalizator pentru dezvoltarea altor industrii și mii de locuri de muncă” în Serbia acum și în viitor.
Conform datelor Rio Tinto, mina din Jadar ar putea produce 58.000 de tone de litiu anual, suficient pentru 1,1 milioane de vehicule electrice.