21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieÎntâlnirea Autorității de Supraveghere Financiară cu acționarii CCP.RO Bucharest S.A.

Întâlnirea Autorității de Supraveghere Financiară cu acționarii CCP.RO Bucharest S.A.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat astăzi o nouă întâlnire cu reprezentanții acționarilor CCP.RO Bucharest S.A., subliniind importanța strategică a înființării unei contrapărți centrale naționale (CCP) pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Acest demers este esențial pentru realizarea Strategiei naționale privind dezvoltarea pieței de capital pentru perioada 2023 – 2026.

ASF monitorizează îndeaproape progresul realizat pentru îndeplinirea pașilor necesari în vederea dezvoltării pieței de capital, în conformitate cu strategia națională, se arată într-un comunicat ASF.

Crearea unei CCP naționale este un obiectiv cheie inclus în strategia națională, care revine exclusiv în sarcina acționarilor CCP.RO Bucharest S.A.

ASF a reiterat acționarilor importanța realizării acestui deziderat, precum și necesitatea respectării calendarului elaborat și asumat de CCP.RO pentru atingerea acestui obiectiv.

O contraparte centrală asigură stabilitate și eficiență în tranzacțiile pe piața de capital, minimizând riscurile asociate tranzacțiilor financiare.

Implementarea unei CCP naționale va contribui la creșterea încrederii investitorilor, la atragerea de noi investiții și la consolidarea poziției României pe piețele financiare internaționale.

Concluzia întâlnirii

Consecventă poziției exprimate la întâlnirea anterioară din 9 mai 2024, Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de Banca Națională a României, sprijină în limita competențelor sale realizarea acestui proiect.

Proiectul demarat în urmă cu mai mult de 6 ani, care a beneficiat în decursul acestei perioade de multiple discuții tehnice, se poate finaliza doar cu îndeplinirea tuturor cerințelor impuse de cadrul legal pentru autorizarea unei contrapărți centrale și cu o abordare plină de seriozitate pentru înregistrarea unor progrese reale.

În contextul modificării legislației europene incidente autorizării contrapărților centrale (Regulamentul UE nr. 648/2012 – EMIR) și a termenului limită de 8 septembrie 2024 prevăzut în reglementările naționale, ce trebuie respectat pentru declararea dosarului complet, reprezentanții ASF, alături de cei ai BNR, au atras atenția că este necesară o abordare judicioasă și accelerată pentru parcurgerea etapelor necesare autorizării CCP.RO. 

Concluzia întâlnirii a fost că sunt indispensabile optimizarea și îmbunătățirea demersurilor pe care acționarii, alături de conducerea executivă a CCP.RO, trebuie să le întreprindă pentru completarea documentelor necesare, în vederea încadrării în termenele legale impuse pentru autorizarea în calitate de contraparte centrală.

Prin urmare, acționarii și conducerea CCP.RO au convenit revizuirea calendarului privind etapele operaționale, pentru a înregistra progrese semnificative în derularea proiectului, în vederea atingerii obiectivului strategic de autorizare a unei contrapărți centrale naționale.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Inteligența artificială și automatizarea transformă diverse domenii, dar contabilii rămân esențiali, potrivit unui expert ASE

Tehnologiile emergente, precum inteligența artificială, roboții și softurile complexe, pătrund rapid în tot mai multe sectoare de activitate. Dacă în unele cazuri, acestea eficientizează...

Atenție la fraudele financiare: Românii, ținte ale escrocilor care promit câștiguri rapide din investiții

Un nou val de fraude financiare vizează românii prin mesaje care încurajează investiții aparent avantajoase, dar care, în realitate, direcționează fonduri către conturile infractorilor. Potrivit...

Fetiță de trei luni, moartă într-un incendiu

O fetiță de trei luni a murit sâmbătă, după ce locuința în care se afla, în satul Poienile Zagrei, comuna Zagra din judeţul Bistriţa-Năsăud,...
Ultima oră
Pe aceeași temă