21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCreditele în lei indexate la ROBOR la 3 luni vor avea dobânzi...

Creditele în lei indexate la ROBOR la 3 luni vor avea dobânzi mai mici

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,81%, cel mai mic nivel din ultimii doi ani, după ce BNR a redus rata-cheie la 6,75% și dobânda la facilitatea de depozit la 5,75%. Această scădere va duce la reducerea dobânzilor la creditele în lei, notează Ziarul Financiar.

Din iunie 2022 și până acum, ROBOR la 3 luni a fost peste 6%, depășind indicele IRCC, în ciuda lichidității record din piața interbancară. Acum, dobânzile la creditele retail noi în lei indexate la IRCC sunt deja mai mici, cu IRCC aplicat în T3/2024 coborât la 5,86%, de la 5,90% în T2/2024 și 5,97% în T1/2024.

Piața interbancară a continuat să aibă un excedent de lichiditate mare și în 2024, cu un surplus record de peste 60 miliarde lei medie zilnică în ianuarie, cel mai mare nivel de după 2012.

În aceste condiții, dobânda la facilitatea de depozit a devenit instrumentul principal de politică monetară relevant în România.

ROBOR la 3 luni a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani

Creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019 și creditele companiilor în lei, indexate la ROBOR, vor avea dobânzi mai mici în perioada următoare datorită deciziei BNR de a reduce dobânda-cheie, notează ZF. Asta după ce indicele ROBOR la 3 luni a scăzut sub 6%, la 5,81%, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

Astfel, creditele în lei vor deveni mai accesibile, având în vedere că dobânzile la împrumuturi sunt formate din indici de referință la care se adaugă marja băncilor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ministrul de Finanțe anunță alocări de fonduri pentru refacerea caselor

Marcel Boloș a felicitat autoritățile pentru mobilizare și coordonare Marcel Boloș a scris, într-o postare pe o rețea socială, că e alături de sinistrații din...

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori va trece pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori, clasificat de NASA drept „potențial periculos,” va trece pe lângă Pământ marțea viitoare. Cu toate acestea, el va...

Aproape 1,5 milioane de apeluri la 112, abuzive sau eronate în 2024. Un ieșean a sunat de peste 15.000 de ori

În anul 2024, sistemul de urgență 112 din România a recepționat peste 1,5 milioane de apeluri eronate sau abuzive, conform unui raport al Serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă