Noua "Gramatica academica a limbii romane” este aproape necunoscuta marelui public. Deocamdata, norocosii care o au sunt rarisimi. De obicei, Academia Romana editeaza carti serioase, suta la suta stiintifice, foarte importante pentru specialisti, dar prea seci pentru gusturile publicului larg. Asadar, sobra institutie nu poate fi socotita ca o editoare de ceea ce se cheama astazi best-seller-uri. Si, cu toate acestea, "Gramatica limbii romane”, pe scurt GALR, a depasit probabil toate asteptarile autorilor, fiind ravnita nu numai de cei carora le-ar fi un important instrument de lucru, ci si de multi altii, din afara domeniului.
Zvonuri ingrijoratoare
Am pornit in cautarea acestei carti deosebite cutreierand tot centrul Bucurestiului. Am fost intai in libraria de la "Dalles”, unde, teoretic, gasesti orice carte importanta. "N-o avem”. "Dar sunt sperante?” "Poate saptamana viitoare”. La "Mihai Eminescu”, la "Mihail Sadoveanu” si la altele, aceeasi incertitudine.
Am prins un fir la libraria Universitatii. Pana a ajunge la capatul firului, am intrebat cativa studenti de la Facultatea de Litere ce parere au despre rarisima carte. "Nu o are nici un prieten, nici o cunostinta de-a mea, asa ca nici macar nu am vazut-o”. "Am auzit numai zvonuri, unele destul de ingrijoratoare. Probabil pornesc de la "Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic” (DOOM 2), pe care presupun ca-l cunosc toti colegii nostri”. "DOOM-ul a aparut anul trecut si nu se mai gaseste decat la tarabe, unde e mai scump cu aproximativ 100.000 de lei decat in librarii. Dar cei mai multi studenti trebuie sa-si numere si ultimul banut”.
Scolile, intre ingrijorare si indiferenta
Studentii nu prea par speriati de GALR, dar unii profesori de limba romana din licee si din scoli generale sunt destul de ingrijorati. "Tot ce-am invatat nu mai valoreaza nimic? Trebuie s-o iau de la capat, fiindca mai am o gramada de ani pana la pensie”. "De unde vor fi scos zece conjugari, in loc de cele patru, clasice? Daca ma ambitionez, pot gasi si eu 20 de conjugari, dar trebuie sa le argumentez stiintific si apoi sa fie acceptate ca obligatorii”. "N-am sa spun in viata mea ciresi si capsuni in loc de cirese si capsune. Intotdeauna trebuie pastrata o limita intre normele academice si vorbirea populara. Bineinteles ca limba vie este intr-o continua evolutie, dar, daca o lasam in seama televiziunii si a radioului, nu ne vom mai intelege unii cu altii”.
Daca profesorii sunt dezorientati, elevii nu-si fac probleme. "In clasa a XII-a nu ma mai intereseaza, poate sa ne puna sa-l scriem pe a si i cu y. Bacalaureatul bate la usa. Eu vreau sa merg la Electronica”. "Ne-au spus profesorii ca mai dureaza, ca deocamdata e un fel de experiment. Regulile se vor introduce treptat”.
Si totusi, cartea se gaseste
Pornind de la informatia obtinuta de la libraria Universitatii, am ajuns la Academia Romana, unde n-am putut sa nu observ noua infatisare a decorului, modernizat si cu parcul primenit. Acolo am aflat ca primul tiraj, minuscul, a fost subventionat (pretul 300.000 de lei vechi) si a fost epuizat la lansare. S-a mai tras un tiraj, la pretul de 50 de lei noi, care se vinde la depozitul de carti al Academiei Romane, de unde l-am si luat. Surpriza: nu sunt 10 conjugari, cum auzise cineva, ci… 11.
Am revenit printre profesori, studenti si elevi, dar cei care cumparasera GALR au cerut timp ca s-o studieze cu atentie, cartea fiind destul de dificila. Intre timp, a fost piratata si se vinde la suprapret. Numai la Universitate piratii n-au avut noroc, fiind amenintati cu politia.
Noutati fata de vechea gramatica
GALR a fost elaborata sub egida Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucuresti al Academiei Romane de un colectiv format din cercetatori ai institutului si din cadre didactice de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si de la Facultatea de Litere a Universitatii "Transilvania” din Brasov.
Lucrarea este coordonata de prof. Valeria Gutu Romalo, care o si prezinta intr-o prefata: "In relevarea principalelor caracteristici ale actualei lucrari, reperul firesc este "Gramatica limbii romane" publicata in 1963, cea mai apropiata dintre descrierile tutelate de forul academic, atat cronologic, cat si din perspectiva domeniului de studiu: structura gramaticala a etapei de evolutie a limbii romane desemnate generic ca "romana contemporana". (…) Cele patru decenii care despart actuala lucrare (GALR) de gramatica academica anterioara (GA) reprezinta o perioada care si-a spus cuvantul atat in evolutia teoretica a conceptiilor si metodologiei lingvistice, a stiintelor limbii, cat si, inevitabil, la nivelul limbii ca atare; pastrand in esenta aceeasi organizare gramaticala, limba romana in utilizarile ei de la inceputul mileniului al III-lea nu coincide total cu cea descrisa in 1963. Alcatuirea in acest moment a unei descrieri a structurii gramaticale a limbii romane, ramanand in aceleasi coordonate, nu poate sa nu tina seama de aceste schimbari”.