22.2 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăCulturăComorile arheologice geto-dacice la o expoziție din Țările de Jos

Comorile arheologice geto-dacice la o expoziție din Țările de Jos

Expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Drents Museum din Regatul Ţărilor de Jos va prezenta publicului olandez obiecte arheologice de valoare, de origine geto-dacică.

Exponatele sunt bunuri din metale preţioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII-XIV a.Chr. şi începutul secolului al IV-lea p.Chr. . Cea mai importantă parte a expoziţiei se centrează asupra Epocii Fierului, mai precis asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice.

Printre piesele principale se numără un pandantiv semilunar din aur, datat în secolul I a.Chr., descoperit la Cârlomăneşti şi aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău.

Un nou proiect expoziţional organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României ţine prima pagină a ziarelor din Europa. Evenimentul marchează împlinirea a 30 de ani de la deschiderea primei expoziţii româneşti de arheologie într-un muzeu olandez, trei decenii de dialog muzeal româno-olandez’.

Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău

Piesele din patrimoniul cultural naţional românesc expuse la Assen provin din 18 muzee: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia), Complexul Naţional Muzeal Neamţ (Piatra Neamţ), Muzeul Naţional al Bucovinei (Suceava), Muzeul Judeţean Argeş, Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău, Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea), Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul de Istorie Braşov, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Naţional Sfântu Gheorghe, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui, Muzeul Naţional al Banatului (Timişoara), Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa (Olteniţa).

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttps://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite

Primul vaccin împotriva virusului Mpox a fost aprobat. „Va ajuta comunitățile”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri precalificarea vaccinului MVA-BN, dezvoltat de Bavarian Nordic A/S, ca o măsură crucială în lupta împotriva epidemiei...

Chad McQueen, starul din „Karate Kid”, s-a stins din viață

Chad McQueen, fiul legendarului Steve McQueen și cunoscut pentru rolurile sale din primele două filme „Karate Kid” din anii 1980, a murit miercuri. Chad...

Ce știm despre Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României

Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României nu scapă de controversele privind sprijinul acordat unor candidați din PSD. Mircea Geoană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă