19.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalKeir Starmer, liderul care promite o nouฤƒ Erฤƒ pentru Partidul Laburist ศ™i...

Keir Starmer, liderul care promite o nouฤƒ Erฤƒ pentru Partidul Laburist ศ™i Marea Britanie

De la procuror-ศ™ef la lider politic, Starmer are rฤƒdฤƒcini modeste ศ™i este descris ca fiind respectuos, auster ศ™i uศ™or plictisitor

Carierฤƒ ศ™i critici

Potrivit sondajelor, Keir Starmer, liderul รฎn vรขrstฤƒ de 61 de ani al partidului de centru-stรขnga, este favorit sฤƒ devinฤƒ prim-ministru dupฤƒ alegerile din 4 iulie.

Keir Starmer, fost procuror-ศ™ef pentru Anglia ศ™i ศšara Galilor รฎntre 2008 ศ™i 2013, este avocat de profesie. Adversarii sฤƒi รฎl caricaturizeazฤƒ drept un โ€žavocat londonez de stรขngaโ€, iar conservatorii รฎi folosesc titlul de cavaler, Sir Keir Starmer, pentru a sublinia o aurฤƒ elitistฤƒ ศ™i o tendinศ›ฤƒ de deconectare de la viaศ›a oamenilor obiศ™nuiศ›i. Starmer a fost recompensat cu acest titlu, pentru contribuศ›iile sale รฎn fruntea Serviciului de urmฤƒrire penalฤƒ al Coroanei.

Liderul laburist nu pierde niciodatฤƒ ocazia sฤƒ vorbeascฤƒ despre rฤƒdฤƒcinile sale modeste ศ™i experienศ›a ca om obiศ™nuit, รฎn contrast cu premierul Sunak, un fost bancher de la Goldman Sachs, cฤƒsฤƒtorit cu fiica unui miliardar. Starmer ศ™i soศ›ia sa, Victoria, care lucreazฤƒ รฎn domeniul sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii ocupaศ›ionale, au doi copii.

Provine dintr-o familie modestฤƒ

Nฤƒscut รฎn 1963, Starmer este fiul unui muncitor fabricant de unelte ศ™i al unei asistente medicale ศ™i a fost botezat dupฤƒ Keir Hardie, primul lider al Partidului Laburist. A crescut รฎntr-o gospodฤƒrie sฤƒracฤƒ, dintr-un orฤƒศ™el de lรขngฤƒ Londra ศ™i a fost primul din familie care a urmat studii universitare. A terminat Dreptul la Universitatea Leeds ศ™i la Oxford, apoi ศ™i-a construit o carierฤƒ ca avocat, รฎn domeniul drepturilor omului, รฎnainte de a fi numit procuror-ศ™ef.

Bฤƒrbat rรขzรขnd ศ›inรขnd un bebeluศ™ la un eveniment

Intrarea รฎn politicฤƒ ศ™i rolul รฎn Partidul Laburist

Starmer a intrat รฎn politicฤƒ la 50 de ani ศ™i a fost ales รฎn Parlament รฎn 2015. A avut dese conflicte cu Jeremy Corbyn, liderul socialist al partidului, din cauza cฤƒruia a pฤƒrฤƒsit echipa de conducere. Totuศ™i, a acceptat sฤƒ devinฤƒ purtฤƒtorul de cuvรขnt al laburiศ™tilor pentru Brexit, รฎn timpul mandatului lui Corbyn. Perioada sa รฎn aceastฤƒ funcศ›ie a coincis cu evenimente majore: pandemia de COVID-19, Brexit, ศ™ocul economic cauzat de invazia Rusiei รฎn Ucraina ศ™i criza economicฤƒ din timpul mandatului premierului Liz Truss.

Stil de conducere ศ™i poziศ›ie faศ›ฤƒ de Brexit

Starmer a introdus o disciplinฤƒ mai riguroasฤƒ, รฎntr-un partid cunoscut pentru diviziunile sale interne. ศ˜i-a cerut scuze pentru antisemitismul care, conform unei anchete interne, a escaladat sub conducerea lui Corbyn. El a promis โ€žo schimbare de culturฤƒ รฎn Partidul Laburistโ€ ศ™i ศ™i-a centrat mesajul pe sloganul โ€žศ›ara รฎnaintea partiduluiโ€.

Deศ™i a fost un oponent puternic al Brexit, Starmer afirmฤƒ acum cฤƒ un guvern laburist nu va รฎncerca sฤƒ inverseze decizia de a pฤƒrฤƒsi Uniunea Europeanฤƒ. Criticii susศ›in รฎnsฤƒ, cฤƒ aceastฤƒ atitudine denotฤƒ o lipsฤƒ de principii politice, รฎn timp ce susศ›inฤƒtorii sฤƒi รฎl considerฤƒ pragmatic.

รŽmpreunฤƒ putem pune capฤƒt haosului! Putem รฎntoarce pagina! Putem รฎncepe sฤƒ reconstruim Marea Britanie ศ™i putem schimba ศ›ara!

Keir Starmer

Acum รฎnsฤƒ, britanicii se confruntฤƒ cu o crizฤƒ a costului vieศ›ii, un val de greve รฎn sectorul public ศ™i o instabilitate politicฤƒ. Toate acestea au dus la schimbarea a doi prim-miniศ™tri conservatori, Boris Johnson ศ™i Liz Truss, รฎnainte de numirea lui Rishi Sunak.

รŽn cei patru ani ca lider al opoziศ›iei, Starmer a reorientat partidul social-democrat de la stรขnga spre centru. El a promis alegฤƒtorilor cฤƒ un guvern laburist va aduce schimbarea, รฎnsฤƒ una care va fi mai calmฤƒ ศ™i mai moderatฤƒ, nu radicalฤƒ.

รŽntrebat dacฤƒ ar putea vedea Regatul Unit revenind pe piaศ›a unicฤƒ sau รฎn uniunea vamalฤƒ รฎn timpul vieศ›ii sale, Starmer a spus: โ€žNu. Nu cred cฤƒ asta se va รฎntรขmpla. Am fost foarte clar, cu privire la faptul cฤƒ nu voi reveni รฎn UE, pe piaศ›a unicฤƒ sau รฎn uniunea vamalฤƒ ศ™i nici nu voi permite revenirea la libertatea de circulaศ›ie.โ€

Cu toate acestea, el a repetat ideea cฤƒ Partidul Laburist ar putea obศ›ine acorduri comerciale mai bune cu UE, รฎn anumite sectoare. โ€žCred cฤƒ am putea obศ›ine o รฎnศ›elegere mai bunฤƒ decรขt รฎnศ›elegerea ratatฤƒ pe care am avut-o sub conducerea lui Boris Johnson pe frontul comercial, รฎn cercetare ศ™i dezvoltare ศ™i รฎn domeniul securitฤƒศ›iiโ€.

Un mandat provocator

Starmer va trebui sฤƒ gestioneze criza locuinศ›elor din Marea Britanie ศ™i sฤƒ รฎmbunฤƒtฤƒศ›eascฤƒ serviciile publice, รฎn special sistemul de sฤƒnฤƒtate, fฤƒrฤƒ a recurge la creศ™teri de taxe sau la majorarea datoriei publice.

Unii susศ›inฤƒtori ai Partidului Laburist sunt nemulศ›umiศ›i cฤƒ Starmer a uitat de promisiunea de a investi miliarde de euro รฎn tehnologii verzi, declarรขnd cฤƒ un guvern laburist nu va contracta รฎmprumuturi suplimentare, pentru a finanศ›a aceste cheltuieli.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Probleme uriaศ™e pentru Garth Brooks, cรขntฤƒreลฃul country

Cรขntฤƒreศ›ul country Garth Brooks, considerat o legendฤƒ รฎn muzica country americanฤƒ, se confruntฤƒ cu acuzaศ›ii grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...

Aproape jumฤƒtate din Cuba a rฤƒmas fฤƒrฤƒ curent electric

Mai mult de jumฤƒtate din Cuba a rฤƒmas fฤƒrฤƒ curent electric, din cauza penuriei de combustibil ศ™i a avarierii centralelor electrice, guvernul neavรขnd de...

Florin Tฤƒnase avertizeazฤƒ adversarele din Europa League: โ€žNu vor avea un meci uศ™or cu noiโ€

FCSB a รฎnvins PAOK cu 1-0 รฎn Grecia, รฎn cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, ศ™i sperฤƒ la calificarea รฎn primฤƒvara...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ