18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăPoliticăCoaliția de guvernare, indecisă. PSD și PNL încă dezbat data alegerilor prezidențiale...

Coaliția de guvernare, indecisă. PSD și PNL încă dezbat data alegerilor prezidențiale din 2024

Tensiunile din interiorul coaliției de guvernare rămân la cote ridicate, pe fondul neînțelegerilor dintre liderii PSD și PNL cu privire la fixarea datei pentru alegerile prezidențiale.

În timp ce o parte dintre politicieni încep să-și anunțe candidaturile pentru funcția de șef de stat, coaliția de guvernare nu reușește să găsească o cale de mijloc pentru a seta data la care românii să își poată vota viitorul președinte. Fie că vorbim de orgoli sau de mize înalte, liderii celor două partide aflate la guvernare au păreri diferite și nu sunt dispuși să accepte varianta propusă de celălalt.

PSD și PNL au avut, marți, o nouă ședință pentru a stabili data alegerilor prezidențiale din acest an. PNL ar dori decalarea calendarului stabilit inițial pentru septembrie, motivând că vara e greu de strâns semnături pentru candidați, în timp ce PSD insistă pentru alegeri în septembrie.

În urma ultimei discuţii dintre cele două partide purtate săptămâna trecută au rămas în dezbatere două variante de lucru, cu 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin. Dacă turul I va fi pe 15 septembrie, turul al II-lea va pica pe 29 septembrie. Dacă turul I va fi pe 29 septembrie, turul al II-lea va pica pe 13 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, în şedinţa de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, el precizând că săptămâna viitoare stabilesc la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur de scrutin.

”În urma deciziilor din coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale”,

spus premierul Marcel Ciolacu.

”Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur”, a mai spus şeful Executivului.

Coaliţia de guvernare a decis, săptămâna trecută, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie. Decizia finală ar fi urmat să fie luată ieri, noile dezbateri dintre partide s-au terminat fără rezultat.

PSD, hotărât să pregătească alegerile în spetembrie

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că ministrul de Interne, Cătălin Prediu are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, el preciând că acesta trebuie să decidă împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile. Am făcut concesia către PNL. Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să modificăm data alegerilor, a mai spus Romaşcanu. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că liberalii vor ca alegerile prezidenţiale să aibă loc potrivit calendarului constituţional şi anume pe 10 şi 24 noiembrie, însă sunt dispuşi şi la o data intermediară convenită de comun acord cu partenerii de coaliţie. El a subliniat că PNL nu va ieşi de la guvernare şi nici nu va remania vreun ministru.

”Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăşi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu trabnsformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecinţpă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei spăptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”,

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu

Senatorul PSD a fost întrebat ce se întâmplă dacă liberalii vor bloca această decizie.

”Eu cred că avem un partener care îşi respectă cuvântul dat. Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să modificăm data alegerilor în funcţie de aceste dorinţe. Suintem în situaţia în care, în martie, s-a cerut un calendar pentru tot anul. Am venit cu el. Acum decizia e la ministrul de Interne. Încă cred că din perspectiva colegilor liberali obnoarea e destul de importantă şi se vor ţine de ceea ce au spus”, a precizat Romaşcanu.

PNL vrea alegeri în noiembrie

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a declarat că PNL vrea alegeri prezidențiale la termen, în noiembrie.

 „Datele propuse de PNL sunt 10 cu 24” noiembrie, a adăugat el.

Rareș Bogdan a spus că acordul dintre cele două partide privind organizarea prezidențialelor în septembrie era legat de niște condiții: să obțină pe listă comună la europarlamentare peste 50% și să meargă cu candidați în tandem – un partid să dea președintele, celălalt premierul.

Aceste condiții nu au fost îndeplinite, a adăugat europarlamentarul liberal.

Liberalul Robert Sighiartău a explicat la Digi24 că e greu să faci campanie electorale în luna august, când oamenii sunt în vacanță. El susține că și alegătorii ar vrea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în toamnă. Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată inițial de liberali.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Numărul de angajați din România atinge un record de 5,36 milioane în 2023, cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

Numărul angajaților din România a atins un nou record în 2023, ajungând la 5,36 milioane, cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, conform...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă