17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăPoliticăSebastian Burduja: "România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea...

Sebastian Burduja: „România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare”

România a primit recent o sumă impresionantă de aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin intermediul Fondului pentru Modernizare. Această finanțare reprezintă cea mai mare alocare pentru o singură țară dintre cele 10 state membre care au beneficiat de aceste fonduri, constituind 37% din totalul fondurilor disponibile, potrivit lui Sebastian Burduja.

Această alocare semnificativă subliniază importanța investițiilor planificate de Ministerul Energiei pentru România, dar și pentru întreaga regiune europeană. Fondul pentru Modernizare este destinat să sprijine investițiile în diverse domenii, cum ar fi:

  • Sistemele energetice: modernizarea infrastructurii energetice pentru a asigura o energie mai sigură și mai eficientă.
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: implementarea de măsuri care să contribuie la scăderea emisiilor în sectoarele energiei, industriei și transporturilor.
  • Îmbunătățirea eficienței energetice: promovarea proiectelor care optimizează consumul de energie, reducând astfel costurile și impactul asupra mediului.

Mesajul lui Sebastian Burduja

Astăzi vă împărtășesc o nouă veste excelentă: România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare. Vestea este și mai îmbucurătoare prin faptul că finanțarea reprezintă cea mai mare sumă acordată unei țări din totalul celor 10 state membre care au primit bani, respectiv 37% din totalul fondurilor pentru 🇷🇴!

Este încă o dovadă că investițiile planificate la Ministerul Energiei sunt relevante atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune europeană.

Fondul pentru Modernizare sprijină investițiile în sistemele energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Banii obținuți pentru România vor merge înspre dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, a reabilitării/modernizării rețelelor de termoficare, a rețelei de transport a gazelor naturale, precum și în trenuri noi. De asemenea, suma include și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență. Prin oferirea unui mecanism de sprijin financiar de operare, stabil și previzibil, se creează un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei, stimulând astfel investițiile în proiecte de energie verde și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Scopul final rămâne cel asumat: să oferim românilor energie sigură, la prețuri corecte, și curată. În doar 12 luni de mandat, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR au depășit în total 25 de miliarde de euro — record absolut. Acest lucru demonstrează angajamentul nostru deplin de a plasa România în rândul principalelor puteri energetice din Europa.

Deviza mandatului meu rămâne „investiții, investiții, investiții.” Vom continua să lucrăm în același ritm intens, concentrându-ne mai departe pe promovarea inițiativelor pentru autoconsum, stocarea energiei în baterii și modernizarea rețelelor de energie și termoficare. Încurajez atât sectorul privat, cât și pe cel public să acceseze finanțări nerambursabile pentru proiecte de eficiență energetică.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă