17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInternaționalProbleme în zona Balcanilor. Pană masivă de curent

Probleme în zona Balcanilor. Pană masivă de curent

O pană de curent majoră a afectat vineri Muntenegru, Bosnia, Albania și cea mai mare parte a coastei Croației, perturbând activitățile comerciale, scrie Reuters.

Oamenii au rămas fără posibilitatea de a folosi aerul condiționat în mijlocul unui val de căldură, iar semafoarele s-au oprit.

Ministrul Energiei din Muntenegru a declarat că pana de curent a fost cauzată de o creștere bruscă a consumului de energie, determinată de temperaturile ridicate și de căldura în sine. Sistemele de distribuție a energiei electrice sunt interconectate în Balcani pentru a permite transferurile și schimburile comerciale.

Electricitatea și rețelele wifi au căzut din jurul orei 1 p.m. (1100 GMT), au declarat oficialii și utilizatorii rețelelor sociale. Operatorii au declarat că au început să restabilească alimentarea până la mijlocul după-amiezii.

Traficul s-a oprit în capitala Bosniei, Sarajevo, și în orașele Banja Luka și Mostar, au declarat reporterii Reuters, în timp ce temperaturile au atins 40 de grade Celsius în unele părți ale regiunii.

Mulți au rămas fără apă în Podgorica, deoarece pompele nu au mai funcționat, au raportat localnicii. Aparatele de aer condiționat s-au oprit, iar înghețata s-a topit în magazinele turistice.

De asemenea, traficul a fost blocat pe orașul croat de coastă Split, a raportat televiziunea de stat HRT. Sirenele ambulanțelor au răsunat în tot orașul, a adăugat acesta.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă