Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni, potrivit stirileprotv.ro.
Firma ceruse o majorare de aproape 50% a tarifului, iar autorităţile au refuzat.
„În temeiul dispoziţiilor art. 4^3 alineat 2, din OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, declară starea de alertă la nivelul judeţului Brăila, începând de astăzi, 11 iunie 2024, pe o perioadă de 30 de zile, în baza acordului viceprim-ministrului, ministrul al afacerilor interne, şi a Hotărârii nr 12/11.06.2024 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această situaţie a fost generată de întreruperea de către operatorul de salubritate a activităţii de colectare şi transport deşeuri, ceea ce duce la afectarea sănătăţii populaţiei şi poluarea excesivă a mediului”, a transmis, marţi seară, Prefectura Brăila.
Sursa citată a precizat că ”Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea Brăila a luat act de situaţia de urgenţă constatată şi, împreună cu Unităţile Administrativ Teritoriale membre, vor dispune măsurile legale în regim de urgenţă pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor pe raza judeţului Brăila”.
Potrivit primarului municipiului Brăila, Marian Dragomir, operatorul RER a solicitat creşterea tarifului.
„Toate primăriile din judeţ, inclusiv Primăria Brăila, au menţionat că vor acorda creşteri de tarif doar în condiţiile legii! RER a notificat Primăria privind rezilierea contractului! Primăria Brăila a câştigat în primă instanţă procesul cu RER şi s-a anulat notificarea de reziliere, fapt ce obligă RER să respecte contractul! RER a fost notificată că a pierdut procesul şi trebuie să adune gunoiul”, a transmis primarul din Brăila.
Acesta afirmă că orice procedură de selectare a altui operator, demarată ănaintea zilei de marţi ar fi fost nelegală.
„Trebuie să respectăm legea indiferent cât de mare este presiunea sau necesitatea! Vă rog mult să înţelegem că trecem printr-o situaţie dificilă, dar o rezolvăm noi şi pe aceasta în câteva zile! Nimeni nu va plăti nimic în plus la salubrizare, nici măcar 1 leu, iar singurii care vor plăti pentru această situaţie vor chiar cei de la RER”, a mai transmis primarul.
România va ajunge groapa de gunoi a Europei ecologiste?
Nimeni din România n-a comentat parascovenia (năzbâtie, drăcie, poznă, conf. DEX) Net-Zero Industry Act, prin care România va fi obligată să înmagazineze în sol nouă milioane de tone de CO2 pe an, din totalul de cincizeci de milioane de tone – capacitatea de stocare la nivel european.
Ați auzit vreun europarlamentar român să critice ucazul de sorginte neomarxistă? Acest nou plan Valev pentru România? Suntem pedepsiți de americani pentru că am avut prima rafinărie de țiței din lume? Că am îndrăznit să deschidem primele ștuțuri de hidrocarburi?
Niciun europarlamentar român nu s-a împotrivit
Obligația rezidă din NZIA (Net-Zero Industry Act), un regulamen european deja votat de Parlamentul European, din care cu (dez)onoare fac parte 33 de parlamentari români. Este a doua cea mai mare cotă din UE, după cea a Olandei.
Încă mai suntem al treilea producător european de hidrocarburi.
O publicație economică se și întreabă dacă nu cumva SUA se răzbună pe resursele noastre naturale. Îndrăznim să concurăm GNL-ul american, mult mai prost și de trei ori mai scump decât gazul românesc?
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!