15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒCu trei zile รฎnainte de alegeri, Guvernul majoreazฤƒ salariul minim brut la...

Cu trei zile รฎnainte de alegeri, Guvernul majoreazฤƒ salariul minim brut la 3.700 de lei. Capcana din aceastฤƒ majorare

Premierul Marcel Ciolacu a anunลฃat, joi, รฎn ลŸedinลฃa Executivului, cฤƒ va creลŸte de la 1 iulie salariul minim de la 3300 la 3700 de lei lunar. ลžeful Executivului a mai spus cฤƒ a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate, astfel cฤƒ angajaลฃii primesc รฎn plus 284 de lei pe lunฤƒ. Aceastฤƒ majorare vine cu trei zile รฎnainte de alegerile locale ศ™i europarlamentare ศ™i ar putea lฤƒsa de fapt angajaศ›ii fฤƒrฤƒ bonuri de masฤƒ.

Premierul Marcel Ciolacu, preศ™edinte al PSD, pare cฤƒ a vrut sฤƒ facฤƒ un cadou angajaศ›ilor รฎnainte de alegeri ศ™i sฤƒ forศ›eze majorarea salariului, fฤƒcutฤƒ pe repede รฎnainte. De aceastฤƒ mฤƒsurฤƒ beneficiazฤƒ 1,87 milioane de angajaศ›i.

โ€Cea mai aลŸteptatฤƒ decizie este creลŸterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o mฤƒsurฤƒ agreatฤƒ cu partenerii de dialog social, de care beneficiazฤƒ peste 1,8 milioane de angajaลฃi din Romรขniaโ€, a spus premierul รฎn ลŸedinลฃa de Guvern.

Majorarea salariului poate fi fฤƒcutฤƒ pรขnฤƒ pe 15 noiembrie

โ€Majorarea salariului minim brut pe ลฃarฤƒ garantat รฎn platฤƒ presupune o apropiere a remuneraลฃiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate รฎn Uniunea Europeanฤƒ. รŽn plus, din experienลฃa anilor trecuลฃi, creลŸterea salariului minim a adus ลŸi o creลŸtere pe verticalฤƒ a majoritฤƒลฃii salariilor, nu doar pentru cele minimeโ€, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii ลŸi Solidaritฤƒลฃii Sociale.

Potrivit datelor transmise de oficialii ministerului, tariful orar va fi de 22,024 lei/orฤƒ pentru un program normal de lucru รฎn medie de 168 ore/lunฤƒ.

Valoare netฤƒ majoratฤƒ a salariului minim brut pe ลฃarฤƒ este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

โ€รŽn Romรขnia beneficiazฤƒ รฎn prezent de salariul minim brut garantat รฎn platฤƒ aproximativ 760.000 de salariaลฃi, respectiv รฎn jur de 14% din numฤƒrul total de salariaลฃi activi. De majorarea salariului de bazฤƒ minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaลฃi. Aceasta nu se aplicฤƒ salariaลฃilor din agriculturฤƒ ลŸi industria alimentarฤƒ, pentru aceste categorii aplicรขndu-se prevederile legale รฎn vigoareโ€, au mai transmis reprezentanลฃii Ministerului Muncii.

Faptul cฤƒ de la 1 iulie cresc atรขt salariul minim brut, cรขt ศ™i suma netaxabilฤƒ,ย fฤƒrฤƒ sฤƒ fie majorat ศ™i plafonul de 4.000 de leiย pรขnฤƒ la care angajatorii pot oferi bonuri de masฤƒ, sporuri sau alte beneficii, รฎnseamnฤƒ cฤƒ angajaศ›ii pot rฤƒmรขne fฤƒrฤƒ tichete.

โ€žAceste calcule se fac la nivelul Ministerului Finanศ›elor, de unde avem ศ™i o primฤƒ reacศ›ie รฎn urma unei discuศ›ii prealabile acestui briefing รฎn care s-a specificat foarte clar cฤƒ nu existฤƒ nicio prevedere care sฤƒ intervinฤƒ รฎn raportul dintre angajat ศ™i angajator. Se vor face probabil pe fiecare firmฤƒ calcule ศ™i se va applica probabil scenariul care va fi mutual avantajos, atรขt pentru angajat cรขt ศ™i pentru angajatorโ€, a spus Mihai Constantin.

Purtฤƒtorul de cuvรขnt al Guvernului a vorbit din nou despre posibilitatea unor eventuale modificฤƒri legislative pรขnฤƒ la 1 iulie.

โ€žGuvernul nu poate stabili decรขt reguli generale privind piaศ›a muncii ศ™i piaศ›a muncii insฤƒศ™i รฎศ™i va autoregla parametrii รฎn funcศ›ie de deciziile luate de autoritฤƒศ›i. รŽn motivarea acestor acte normative este specificat cฤƒ ele sunt rezultatul unui dialog social care a avut loc รฎn prealabil prin Consiliul Naศ›ional Tripartit (CNT), atรขt cu sindicatele, cรขt ศ™i cu patronatele.Aceste prevederi se aplicฤƒ de la 1 iulie, ceea ce oferฤƒ un rฤƒgaz acestui dialog ศ™i unor eventuale ajustฤƒriโ€, a precizat Mihai Constantin.

รŽn concluzie, Guvernul a urgentat majorarea salariului minim conform Directivei europene a vrut sฤƒ facฤƒ un cadou angajaศ›ilor รฎnainte de alegeri, รฎnsฤƒ dacฤƒ ne gรขndim cei 300 de lei neimpozabili sunt de fapt mai rฤƒi decรขt faptul cฤƒ ar fi putut lฤƒsa varianta sฤƒ nu fie impozitaศ›i banii ศ™i angajatorii sฤƒ nu apeleze la varianta รฎn care sฤƒ le taie bonurile de masฤƒ sau alte facilitฤƒศ›i.

Mai mult, รฎn Coaliศ›ie au fost tensiuni pe tema majorฤƒrii salariului minim la nivel european, fฤƒcutฤƒ pe repede รฎnainte. Liberalii ar fi vrut sฤƒ discute cu mediul de afaceri ศ™i sฤƒ lase rฤƒgaz companiilor pentru a se calcula cu banii.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  XFacebook ศ™i Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ