6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentGreco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece ani de la întemeiere, precum și sărbătoarea celor șapte episcopi martiri din timpul prigoanei regimului ateu contra Bisericii Române Unite.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, la care va participa și Arhiepiscopul romano-catolic de București, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcopul greco-catolic de București, va sfinți noua pictură a catedralei din capitală, realizată de pictorul ucrainean Ivan Karas.

În scrisoarea de felicitare cu ocazia celor zece ani de la întemeierea episcopiei de București, Arhiepiscopul Major, Cardinalul Lucian Mureșan, arăta că „la umbra bisericii Sfântul Vasile cel Mare s-a scris o istorie de har pe care bunătatea Domnului a revărsat-o din belșug, conducând pașii credinței spre întâlnirea cu El. Episcopia de la București mărturisește, prin urmare, în fibra ei sufletească o minunată și sfințită moștenire. Este o moștenire clădită pe valorile morale ale Evangheliei, dar și pe temelia martirilor.”

Episcopia greco-catolică de București, repere cronologice

1940 – Stabilirea la București a episcopului auxiliar greco-catolic de Alba-Iulia și Făgăraș cu jurisdicție pe teritoriul Vechiului Regat

PS Vasile Aftenie a fost numit episcop auxiliar în București.

1948-1989 – Prigoana

În 1948, regimul ateu-comunist a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Au fost arestați și au murit în detenție PS Vasile Aftenie, PS Tit Liviu Chinezu, care fusese consacrat episcop în clandestinitate, și Zenovie Pâclișanu, numit de Nunțiatură responsabil pentru comunitatea clandestină din capitală după arestarea primilor doi.

2008 – Reinstalarea unui episcop auxiliar al Mitropoliei Blajului rezident permanent la București

La 4 mai 2008, PS Mihai Frățilă a fost instalat la București ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, vicar general pentru București și Vechiul Regat.

2014 – Înființarea Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București

În 29 mai 2014, a fost înființată Eparhia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București, iar Preasfinția Sa Mihai Frățilă a fost numit episcop eparhial al nou înființatei eparhii pe teritoriul provinciei istorice a Țării Românești (Oltenia, Muntenia, Dobrogea).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă