37.7 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSocialEducațieModificări la recunoașterea cursurilor din străinătate

Modificări la recunoașterea cursurilor din străinătate

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind modul de echivalare a cursurilor efectuate în străinătate și lista persoanelor care vor decide membrii comisiilor CNATDCU.

Ministerul Educației (ME) anunță că a lansat în consultare publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind recunoașterea certificatelor dobândite, după caz, în sistem formal, nonformal și informal la furnizori de formare profesională autorizați/acreditați sau în centre de evaluare a competențelor autorizate/acreditate și/sau în cadrul altor entități cu rol echivalent din afara României.

“Metodologia este aplicabilă certificatelor care atestă dobândirea unor competențe profesionale/rezultate ale învățării, în afara sistemului național de învățământ, în sistem formal, nonformal și informal, aferente nivelului 1-5 de calificare”, precizează ME, într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Potrivit sursei citate, printre noutățile proiectului de ordin se numără:

  • introducerea noțiunii de „recunoaștere” prin transpunerea dispozițiilor Legii învățământului superior nr. 199/2024;
  • extinderea aplicabilității procesului de recunoaștere și asupra certificatelor emise de centrele de evaluare a competențelor autorizate din afara țării;
  • reintroducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a Republicii Moldova în lista țărilor pentru care se recunosc certificatele profesionale dobândite;
  • reglementarea recunoașterii unora dintre profesiile reglementate față de care autoritățile din domeniu, deși dețin competențe în materia reglementării, nu dețin și atribuții în privința recunoașterii certificatelor de formare profesională provenite din afara țării.

“Selecționerii” CNATDCU

Tot zilele acestea, ministerul condus de Ligia Deca a mai lansat în dezbatere publică și lista persoanelor care vor decide componența CNATDCU.

Pe această listă se regăsesc rectori și prorectori ai unor mari universități de stat din România, precum și foști miniștri, secretari de stat sau parlamentari, multe persoane controversate.

“Pentru asigurarea transparenței și calității procesului de selecție a membrilor CNATDCU pentru mandatul 2024 – 2028, Ministerul Educației a decis constituirea – pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU – a câte unui comitet de selecție fromat din 3 – 5 personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional”, transmite ministerul de resort.

În acest sens, ME organizează o consultare privind componența comitetelor de selecție.

Sursa citată mai menționează că, pe durata acestei consultări (10 zile), orice persoană fizică sau juridică poate să trimită eventuale observații și sesizări argumentate pe adresa dgis@edu.gov.ro.

“Precizăm că membrii comitetelor de selecție analizează aplicațiile depuse și înaintează ministrului educației o listă cuprinzând propunerile pentru componența comisiilor de specialitate CNATDCU.

De asemenea, membrii comitetelor de selecție nu vor face parte din comisiile de specialitate ale CNATDCU în mandatul 2024 – 2028”, mai transmite ME.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Peste 1000 de victime la cel mai mare pelerinaj musulman, Hajj, în Arabia Saudită

Bilanţul morţilor în timpul celui mai mare pelerinaj musulman, Hajj, care s-a desfăşurat în Arabia Saudită într-o căldură sufocantă, a depăşit pragul de 1.000...

Mario Iorgulescu scapă de condamnarea de 13 ani. Instanța Supremă admite recursul în casație

Mario Iorgulescu a scăpat condamnarea la 13 ani și 8 luni de închisoare după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, joi,...

Președintele ICR este noul președinte EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană

În cadrul Adunării Generale desfășurate la București în perioada 19-20 iunie 2024, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a preluat mandatul de președinte al...
Ultima oră
Pe aceeași temă