19 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSocialEveniment1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în fiecare an pe 1 august.

Inițiată de un grup de parlamentari PNL și PSD, propunerea prevede că atât Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, cât și instituțiile publice aflate în subordinea sau în coordonarea acestora, vor putea organiza sau sprijini logistic și material manifestările dedicate acestei zile speciale.

Salvamont România este o instituție de importanță vitală pentru siguranța și protecția turiștilor și a practicanților de sporturi de iarnă sau de aventură în zonele montane. Instituirea unei zile dedicate acestei organizații este un gest de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor aduse de salvatorii montani în asigurarea siguranței celor care se bucură de frumusețea și provocările oferite de munți.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor aferente acestei zile, în limita locurilor bugetare aprobate”, se arată în propunerea legislativă, scrie Agerpres.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că salvatorii montani care practică „cu mândrie şi respect” o profesie vocaţională „cu un înalt grad de risc”, merită apreciere prin declararea zilei de 1 august, Ziua naţională Salvamont România, „zi în care nu vor să facă parade, în care nu cer premii sau distincţii, să simtă că e ziua lor în care sunt respectaţi şi pe care să o serbeze”.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Papa Francisc critică ambii candidați la președinția SUA, îndemnând alegătorii catolici să aleagă „răul mai mic”

Papa Francisc a făcut declarații neobișnuit de critice la adresa ambilor candidați la președinția SUA, sugerând că aceștia au poziții „împotriva vieții”. Într-o conferință de...

Primul tren electric chinezesc din România va circula doar pe anumite trasee

Primul tren chinezesc electric urmează să fie inaugurat pe căile ferate din România. Acesta va prinde o viteză de 160 de kilometri pe oră...

Procedura pentru aplicarea amnistiei fiscale ar urma să intre în vigoare de săptămâna viitoare

De săptămâna viitoare, posibil chiar de la începutul săptămânii, firmele și persoanele fizice vor putea solicita amnistia fiscală recent adoptată de Guvern. Ministerul Finanțelor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă