Desi pornita cu un ceas inaintea acceptarii noastre in UE, ramane o minune ca, in sfarsit, are loc deconspirarea Securitatii si, sa fim increzatori, va continua. Inceputa cu cei mai de jos, cu informatorii, e obligatoriu totodata sa fie deconspirati ofiterii de orice rang, nu mai putin fosta nomenclatura de partid.
1. Daca in 1990 s-ar fi aplicat punctul 8 din Declaratia de la Timisoara, n-am fi asistat astazi la scene penibile cand fosti sefi de retele plang in direct la TV, refuzand a intelege ca au mintit cand au declarat ca n-au facut politie politica (in paranteza fie spus, fapt penal ce ar trebui tratat ca atare) si nici nu au demnitatea de a demisiona din functiile publice pe care le detin prin frauda Ð ma refer la declaratiile in fals. Niciodata nu-i prea tarziu sa procedam la o resurectie morala a societatii romanesti.
2. Cat priveste deconspirarea oamenilor de cultura, imi pare o falsa problema. Orice persoana publica – si intre acestia, se intelege, intra si oamenii de cultura, de la universitari de orice rang la artisti plastici sau scriitori – consider firesc a fi deconspirata.
Listele cu nomenclatura de partid, securisti, informatori etc. ar trebui publicata pe internet – astfel, nu vor mai exista persoane santajabile si manipulabile politic. La filiala Iasi a USR, inca din vara anului 2005, membrii Comitetului de conducere al Filialei au semnat o declaratie, pe proprie raspundere, ca n-au facut politie politica si au depus la CNSAS solicitare pentru eliberarea unei adeverinte in acest sens.
Singurul care a primit deja raspuns am fost eu, prin adresa CNSAS cu nr. 919 din 7.07.2005, care precizeaza: „Nu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica”.
Cred ca la fel ar trebui sa se procedeze si in cazul membrilor Consiliului USR si, mai ales, cu membrii Comitetului director al USR.
3. Din Sadoveanu, mare scriitor, vom citi totdeauna Creanga de aur si vom evita pentru totdeauna sa mai lecturam Mitrea Cocor.
Ne intristeaza ca un bun scriitor a semnat pactul cu diavolul, dar nu-i suficient motiv sa renuntam, spre exemplu, la Mistretul cu colti de argint pentru ca Doinas a dat rapoarte la Securitate. Moralmente, cei aflati in aceasta situatie s-au descalificat, dar, cum spuneau inaintasii, judecam opera, si nu omul.
Pagina noastra ramane deschisa tuturor punctelor de vedere. Au raspuns pana acum scriitorii Gheorghe Grigurcu, Vasile Andru, Radu Paraschivescu, Tudorel Urian, Radu Aldulescu si Ion Bogdan Lefter. Interventiile nu trebuie sa depaseasca o fila si jumatate de text (la doua randuri) si vor fi publicate in ordinea sosirii lor.
Intrebari pentru oamenii de cultura
1. Care e punctul dvs. de vedere despre deconspirarea Securitatii?
2. Considerati ca e oportun sa fie deconspirati si oamenii de cultura care au colaborat cu Securitatea?
3. Cum le veti mai recepta opera dupa aflarea adevarului?